Preterana žudnja za čokoladom je znak DEPRESIJE

by | april 28, 2010

Nedavno istraživanje pokazalo je da je preterana žudnja za čokoladom pouzdan znak depresije.

cokolada i
 depresijaČokolada ima sastojke koji popravljaju raspoloženje, a osobe sa simptomima depresije jedu dvostruko više čokolade od onih koji nemaju te simptome, navodi se u studiji američkih istraživača objavljenoj u časopisu „Arhivi interne medicine“.

Tokom istraživanja, koje je obuhvatilo oko 1.000 muškaraca i žena, utvrđeno je da su oni s nekim simptomima depresije jeli u proseku 240 grama čokolade mesečno, dok su oni bez znakova depresije jeli dvostruko manje. Što su simptomi depresije bili izraženiji, to je konzumiranje čokolade bilo veće.

Istraživači, međutim, nisu sigurni da li je konzumiranje čokolade svojevrsna terapija jer ona sadrži sastojke koji popravljaju raspoloženje ili prekomerni unos čokolade doprinosi razvoju depresije.

 

Vođa istraživačkog tima dr Natali Rouz i njene kolege sa Univerziteta „Kalifornija“ u San Dijegu kažu da postoji mnogo mogućih objašnjenja koja tek treba istražiti.

Možda depresivni ljudi žude za čokoladom zato što su potišteni pa im je potrebno nešto što će im popraviti raspoloženje ili depresija samo još više pospešuje tu žudnju, dodala je ona, uporedivši čokoladu sa alkoholom, čije dejstvo, dugoročno, ima samo negativne posledice.

 

– Način na koji se osećamo je u direktnoj vezi s onim šta jedemo – ističu naučnici, napominjući da je potrebno sprovesti dalja istraživanja kako bi se ustanovila tačna veza između čokolade i raspoloženja.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: