Preterano ČIŠĆENJE UŠNOG VOSKA može dovesti do gubitka sluha

by | novembar 25, 2009

Zbog upotrebe vatica ušni otvor je manje čist, a povećavamo rizik od infekcije pa čak i gluvoće, upozoravaju lekari.

usi, ciscenje usiju, stapici za usiDok je mnogima sama pomisao da ne čiste uši nezamisliva, lekari sve češće upozoravaju na štetnost uklanjanja ušne smole štapićima.

 

Upozorenja idu od toga da je zbog upotrebe štapića ušni otvor manje čist do toga da povećavamo rizik od infekcije pa čak i gluvoće. Upravo je zato od neizmerne važnosti, ne samo shvatiti kako je ušni vosak pozitivna stvar, već i koliko štete možemo da napravimo ako pokušavamo da ga se rešimo.

 

Cerumen u ušnom kanalu nastaje kao produkt rada ceruminalnih žlezda i žlezda znojnica, pomešan sa oljuštenim ćelijama kože i česticama nečistoće i u stvari je deo obrambenog mehanizma tela. Naime, njegova lepljiva supstanca štiti osetljivu kožu unutar kanala od prljavštine i ostalih stvari koje bi unutra mogle da prouzrokuju probleme. Dakle, cerumen pomaže ušnom kanalu da ostane čist.

 

Kada čistimo uši štapićima, guramo cerumen po ušnom kanalu i pomičemo ga gde ne bi trebalo da bude, a kako nema pritiska iz suprotnog smera, on ostaje tamo i gomila se zbog čega može doći do infekcija, pa i gubitka sluha.

 

Kada sve funkcioniše kako treba, ušni vosak se prirodno pomiče, uglavnom zbog pomeranja vilice, u spoljni deo uha. Odatle se slobodno može ukloniti bez štete, ali po mogućnosti s peškirom. To je prema lekarima najsigurniji način za čišćenje cerumena – odnosno preporučuju da ga se ukloni do one granice do koje se može stići peškirom.

Tagovi: