Prigrlite modu šezdesetih

by | decembar 10, 2011

U Jugoslaviji, posle Drugog svetskog rata, odeća je bila lišena svake estetske uloge. Jednostavni krojevi, praktični i neupadljivi komadi bili su odlike uniformisanog stila. Individualnost i modna mašta nije bila prisutna jer prema socijalističkoj ideji svi smo jednaki, pa se to pravilo oslikavalo i na stil odevanja. Međutim 60.-tih godina Jugoslavija se otvara prema svetu i česti odlazak ljudi u inostranstvo doprineo je promeni mode kod nas.

Dogodila se modna revolucija od 1960. godine kako na svetskoj sceni tako i na našim prostorima. Različite sfere društva uticale su na kreiranje mnoštva trendova. Tada se moda oslobađa nekadašnjih uniformisanih pravila i slobodno se kombinuju različiti odevni predmeti.

Svetsku modu ovog perioda kreirali su Kristijan Dior, Iv Sen Loren, Pjer Karden, i mnogi drugi. Prvi modni kreator u Jugoslaviji bio je Aleksandar Joksimović koji je svojom revijom u Parizu septembra 1969. prikazivanjem kolekcije Prokleta Jerina , otvorio vrata modi i prvi definisao modu kao jedan vid umetnosti.

I danas 2011./2012. svetski dizajneri inspirisani su duhom 60.-tih godina. Ove jeseni na modne piste lansirali su komade geometrijskih formi i pravlilnih linija. Igraju se oblicima, i kombinuju različite materijale.





Tagovi: