Sastojak u DIMNJENOJ hrani opasan

by | januar 12, 2010

Primese koje se koriste za dobijanje arome sličnoj onoj koja se dobija pri prirodnom dimljenju mesa, sira ili ribe mogu da budu toksične za ljude, objavili su iz Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

dimnjeno meso

Pregledavajući 11 primesa koje se koriste za „dimljenja“ koje se inače koriste u EU zaključili su da je nekoliko njih opasno blizu granici koja može da uzrokuje štete ljudskom organizmu.

 

Evropska komisija će zato propisati listu začina za dimljenje koji su sigurni za korišćenje u preradi hrane. Oni se naime dodaju hrani kako bi poprimila „dimljenu“ aromu što je u modernoj proizvodnji česta alternativa tradicionalnom dimljenju.

 

EFSA poručuje da ne može da zanemari zabrinutost povezanu sa primesom „Primary Product AM 01“, koja se dobija iz bukve. Drvo se spali pod kontrolisanim uslovima, a vruće isparenje se rastapa u otapalici.

 

Iz udruženja koja predstavlja proizvođače „Food and Drink Federation“ najavili su da će sarađivati sa Evropskom komisijom i nastojati da pronađu način da na siguran način koriste svoje proizvode. Dodali su i da je EFSA prethodno potvrdila da je korišćenje primesa sigurnije nego tradicionalna metoda dimljenja.

 

Net.hr

Tagovi: