SENZACIONALNO: Dijagnoza bolesti iz svemira!

by | septembar 1, 2009

Francuski ultrazvučni robot omogućava daljinsko postavljanje dijagnoze, najnovija je vest koja stiže iz Evropske svemirske agencije.

Istraživači su i ranije, sa većim ili manjim uspehom, konstruisali i koristili uređaje za daljinsko postavljanje lekarske dijagnoze. Naučnici u ESA sada rade na razvoju automatskog ultrazvučnog uređaja koji bi mogao u takvim slučajevima da zameni lekara.

Tim istraživača ESA, koje predvodi profesor Filip Arbeje, razvija ultrazvučni skener sa daljinskim upravljanjem. Iz svog kabineta u Turu, profesor Arbeje demonstrirao je pripremu pregleda pacijenta koji se nalazio nekoliko stotina kilometara dalje.


Za ehografiju je potrebna specijalizacija, jer se traži visoka stručnost da bi se znalo gde i kako postaviti sondu. Ja nisam ehograf, ali ovim uređajem specijalista može daljinski da pomera sondu„, ukazuje doktor.


Doktor Komet stavlja uređaj zvani ehograf na pacijentov stomak, a zatim profesor Arbej počinje pregled. Uz pomoć komande nalik na džojstik, on pokreće ultrazvučnu sondu I posmatra pacijentove organe.


S obzirom na udaljenost nekih ljudi od bolnica, kao i na smanjene budžete zdravstva, čak i ovakav skupi uređaj mogao bi da se pokaže kao sredstvo štednje, ali naučnici razmišljaju i o drugačijoj nameni.


Tekst: Fonet

Tagovi: