Sok od paradajza je najukusniji u avionu

by | oktobar 19, 2010

Ketering Lufthanze u avionima posluži 1,7 miliona litara soka od paradajza svake godine.Naučnici su otkrili da hrana u avionu mora biti jače začinjena nego ona na zemlji. 

 

Sok od paradajza

Zašto ljudi toliko naručuju sok od paradajza kada su u avionu? Na to pitanje su poslednjih meseci pokušavali da odgovore istraživači Instituta Fraunhofer iz Holckirhena kod Minhena. I našli su razloge.

 

Kako je moguće da samo ketering Lufthanze u avionima posluži 1,7 miliona litara soka od paradajza svake godine?

 

Naučnici se nisu zadovoljili odgovorom samo na to pitanje: hteli su da otkriju koliko nam se menja ukus za hranu i piće dok letimo.

 

Za sada naučnici znaju da se na približno 10 kilometara visine vlažnost vazduha u avionu smanjuje za nekih 15 odsto, a niži pritisak svu tečnost u telu potiskuje na gore. Takodje, kada je manja vlažnost vazduha i grlo se brže suši što izaziva žedj. Sve ovo zajedno ima još jedan efekat – u opisanim uslovima receptori ukusa i mirisa sporije i teže šalju signale do mozga.

 

„To je kao prehlada“, rekao je nemačkom državnom radiju „Dojče vele“ Florijan Majer koji predvodi tim istraživača.

 

U putničkoj test kabini su i test putnici. Sedišta vibriraju, buka je ista kao u pravom avionu, a ljudi razgledaju menije i razmišljaju šta da naruče za jelo i piće.

 

Istraživači su već otkrili da hrana u avionu mora biti jače začinjena nego ona na zemlji.

 

„Začinjena hrana poput kineske ili indijske je uvek tražena, dok recimo u ribu sa belim sosom mora da se doda još začina kako bi se pojačao ukus“, kaže Majer.

 

Lufthanzini dobavljači hrane su, na osnovu ovih testova, već ubacili više soli u lepinje i kifle.

 

Začini otkrivaju i zašto je sok od paradajza toliko tražen – on naime ima prilično soli i bibera u sebi.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: