Šta raditi sa preostalim USKRŠNJIM jajima

by | april 6, 2010

uskrsnja jajaAko niste pojeli, ili podelili, sva uskršnja jaja iskoristite ih za jela koja se spremaju sa barenim jajima.

Salate su najjednostavnije, ali i najzdravije rešenje. Operite zelenu salatu, dodajte sitno iseckan paradajiz i kolutove crvenog luka. Barena jaja isecite takođe na kolutove i ubacite u salatu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem.

 

Jaja možete i prepoloviti, žumanca izgnječiti sa isitnjenom tunjevinom, seckanim kiselim krastavčićima, biberom i majonezom. Tom smesom punite polovine jaja.

 

„Cezar“ salata je, takođe, dobro rešenje da se iskoriste preostala uskršnja jaja. Uzmite 500 g zelene salate, 300 g obarenog pilećeg belog mesa, 300 g sitno slanine sečene na režnjeve i grilovane, 300 g parmezana, 2 dl balzamiko sirćeta, 2 dl maslinovog ulja, soli po ukusu, kockice prepečenog tosta i pet barenih jaja.

 

U činiju za serviranje stavite salatu, piletinu iseckanu na štapiće, slaninu, pobacajte kockice tosta i kolutove jaja. Na kraju stavite parmezan i začine.

 

„Mimoza“ salata je odlična za doručak, naročito za decu jer je kalorična i ukusna. Potrebno vam je 150 g kačkavalja, 150 g šunke, 2 barena jajeta, jedna kisela pavlaka, 2 veća krompira i 100 g majoneza.

 

Krompir obarite u ljusci, izrendajte ga krupnije i spustite u činiju. Premažite ga polovinom pavlake. Zatim narendajte šunku koju ćete premazati majonezom.

 

Narendajte potom celo jaje i jedno belance, a preko toga 100 gr kačkavalja koje ćete premazati ostatkom pavlake. Na kraju narendajte još 50 g kačkavalja i preko njega jedno žumance.

 

Da li ste nekada probali kisela jaja? Za 12 osoba potrebno vam je: 12 jaja, 2 šolje jabukovog sirćeta, šolja šećera, pola šolje vode, 2 kašike senfa, kašičica soli, kašičica bibera, 2 manje glavice luka i nekoliko listova lorbera.

 

U veću šerpu sipajte sirće, šećer, vodu, senf, so, biber i lovor. Kuvajte dok ne proključa, zatim smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sasvim ohladi.

 

U staklene tegle stavite cela oljuštena jaja i luk isečen na tanke kriške. Prelijte ohlađenom mešavinom. Tegle hermetički zatvorite i ostavite ih da prenoće u frižideru.

 

Ako u tegle dodate i malo cvekle jaja će poprimiti boju i izgledaće veoma dekorativno kada se iznesu na sto, pišu „Večernje novosti“.

 

Kisela jaja su jestiva oko destak dana.

 

Recepata sa kuvanim jajima ima još, a možete i sami smisliti nešto novo, originalno.

 

(MONDO)

Tagovi: