Stisak ruke određuje koliko ćemo živeti

by | septembar 11, 2010

Snaga stiska prilikom rukovanja može da bude pokazatelj koliko dugo ćemo živeti, saopštili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Stisak ruke

Oni su uporedili ravnotežu kod starijih osoba, snagu njihovog stiska i sposobnost da ustanu iz stolice sa rizikom od smrti u ranijem periodu života, prenosi Bi-Bi-Si.

Osobe koje su pokazale najbolje rezultate verovatno će živjeti duže, zaključak je koji prenosi Britanski žurnal medicine. Naučnici se nadaju da bi ovaj jednostavan test mogao da pomogne lekarima da uoče „rizičnije“ pacijente.

„Vremenom bi to moglo da postane relevantno za mlađe ljude u smislu preventivne medicine“, izjavio je prodesor Ava Ajhi Sejer sa Univerziteta u Sautemptonu.

Rezultati nove studije kombinovani su sa istraživanjima u preko 30 ranijih projekata, koji su obuhvatili nekoliko desetina hiljada ljudi, u kojima su upoređeni faktori fizičke sposobnosti i smrtnosti.

Većina učesnika istraživanja bili su stariji od 60 godina i živeli su u zajednicama, a ne u bolnicama ili staračkim domovima.

Tagovi: