Stiže leto: Hrana koja vas štiti od sunca

by | jun 17, 2013

Naučne studije su pokazale da različite namirnice mogu pružiti ograničenu zaštitu od sunca. No, taj nivo zaštite je zanemarljiv, i nijedan sastojak ne može da bude zamena za konvencionalne metode zaštite od sunca.

paradajz

Britanska nutricionistkinja Džulijet Kilo otkriva za Daily Mail koja hrana vam može biti saveznik u zaštiti od sunca.

Paradajz

Na vrhu liste je paradajz koji sadrži likopen, antioksidans koji mu daje crvenu boju, i našu kožu čini otpornijom na sunce.

Jedno britansko istraživanje pokazalo da su odrasle osobe koje su svakodnevno konzumirale pet kašika pirea od paradajza, imale za 33 odsto veću zaštitu od opekotina.

Paradajz takođe podstiče lučenje prokolagena, čiji gubitak vodi do starenja kože i uzrokuje bore i gubitak elastičnosti. Kuvani paradajz sadrži više likopena nego svež. Osim paradajza, likopen se može pronaći u crvenom grejpu i lubenici.

Narandžasto voće i povrće

Voće i povrće narandžaste boje, poput šargarepe, slatkog krompira, manga, kajsije, dinje, te lisnatog zelenog povrća poput spanaća i brokolija bogato je antioksidansom beta-karotenom.

Nemački naučnici su nedavno utvrdili da desetonedeljno konzumiranje dodataka beta-karotena štiti od opekotina uzrokovanih sunčanjem.

SPF super-hrana

Još dva korisna antioksidansa – vitamini C i E, takođe štite od opekotina čisteći ćelije od štetnih slobodnih radikala nastalih pod uticajem sunčevih UV zraka.

Izvor ovih vitamina su agrumi, bobičasto voće, paprika, kivi i potočarka. Vitamin E, koji se nalazi u kvascu, avokadu, orasima, semenkama, te maslinovom i kukuruznom ulju smanjuje rizik od oštećenja ćelija kože.

Sokovi

Prirodni sokovi od voća i povrća povećavaju unos antioksidansa koji šite kožu. Katehini koji se nalaze u zelenom čaju takođe mogu biti korisni. U jednoj studiji je utvrđeno da su kod žena koje su u periodu od 12 nedelja pile šoljicu zelenog čaja na dan, oštećenja od sunca bila za 25 odsto manja nego kod onih koje nisu konzumirale zeleni čaj.

Čokolada

Dobra vest za sve ljubtelje slatkiša: malo tamne čokolade deluje kao blaga krema za sunčanje. Naime, naučnici su otkrili da je 20 grama čokolade s visokim postotkom kakaoa daje fantatične rezltate i štiti kožu od sunca.

Autor: Life Content

Tagovi: