Top deset namirnica za letnju detoksikaciju

by | jul 28, 2013

Možda je prolećna detoksikacija već izgubila efekat, pa pre odlaska na letovanje trebalo bi ponovno da je sprovedete, možda najviše zbog toga što smo u letnjim mesecima skloniji konzumiranju masnije hrane i alkohola u restoranima i kafićima.

detoks

Ako osećate umor od masne ili začinjene hrane, vreme je da neutrališete toksične učinke. Zato, bilo da želite da skinete koji kilogram pre letovanja, da dobijete više energije, poboljšate ten, podstaknete bolje raspoloženje ili omogućite svojoj jetri da obavlja svoju funkciju, probajte s ovih deset namirnica. Dok god se rešavate toksina, pokušajte istovremeno da ne trujete organizam hlebom, pecivima, kolačima i čokoladom…

1. Limun. Ovi citrusi prepuni su antioksidansa i vitamina C, što je super za kožu i borbu protiv bolesti koje podstiču slobodni radikali. Takođe, citrusno voće ima alkalni učinak na telo, što znači da pomaže vraićanje telesne pH ravnoteže i ojačavanje imunološkog sistema. Pokušajte da počnete dan s toplom vodom i sokom od pola limuna kako biste isterali toksine i očistili svoj probavni sistem.

2. Zeleno lisnato povrće. Kelj, praziluk, zelena salata, blitva… Kad god je moguće jedite povrće sirovo, a ako je termička obrada potrebna, kuvajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranljivih sastojaka. Hlorofil iz ove vrste povrća pomaže telu da ukloni toksine iz okoline i najbolji je pomagač jetri.

3. Đumbir. Previše masne hrane ili alkohola zasigurno vam je izazvalo probleme u probavnom sistemu. Đumbir je ne samo odličan za smanjenje osećaja mučnine, već može pomoći u poboljšavanju probave, kod nadutosti i smanjenju gasova. Osim toga, đumbir je antioksidans i dobar je za jačanje imunološkog sistema. Pokušajte s ispijanjem čaja od đumbira ili dodavanjem sveže rendanog korena đumbira u sok od voća ili povrća.

4. Beli luk. Od davnina je poznat po svojim prednostima za srce. Nema samo antivirusno, antibakterijsko i antibiotsko delovanje već sadrži i hemijsku supstancu alicin koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca i pomaže u borbi protiv toksina. Beli luk je najbolje jesti sirov. Dodajte ga zgnječenog u salatu ili preliv za salatu za bolji ukus i zdravlje.

5. Artičoka. Glavica artičoke prepuna je antioksidansa i vlakana i pomaže telu da svari masnu hranu. Osim toga, artičoka je poznata po svojoj sposobnosti da podstakne i poboljša funkciju jetre.

6. Cvekla. Za one koji trebaju brzinsko jačanje organizma u ishranu treba da ubacite cveklu. Prepuna je magnezijuma, gvožđa i vitamina C. Ne samo da je cvekla dobra za kožu, kosu i holesterol, već pomaže i detoksikaciju jetre. Narendajte je na salatu ili napravite sveži sok.

7. Zeleni čaj. Detoksikacija nije potpuna bez redovne konzumacije tečnosti koja je neophodna za održavanje naših organa u funkciji, te potpomaže izbacivanje toksina iz tela. Pijenje zelenog čaja odličan je način mršavljenja jer ima visok nivo antioksidansa. Istraživanja su otkrila i da pijenje zelenog čaja može da zaštiti jetru od bolesti.

8. Kupus i brokoli. Kupus-dijeta jedno vreme je bila vrlo popularna, međutim kupus nije samo dobar za mršavljenje, već je i odlična hrana za detoksikaciju. Kupus, kao i brokoli, sadrži hemijsku supstancu sulforafan koji pomaže telu u borbi protiv toksina. Kupus takođe opskrbljuje telo glutationom, antioksidansom koji pomaže u poboljšavanju detoksikacijske funkcije jetre.

9. Sveže voće. Ne treba posebno naglašavati da je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima – a takođe ima malo kalorija što ih čini važnom karikom u detoksikacijskoj dijeti. Ako želite sjajniju kožu i kosu i bolju probavu, pokušajte s pojačanim unosom raznih vrsta voća. Počnite dan uz svežu voćnu salatu ili smoothie ili pojedite voćku tokom dana.

10. Smeđi pirinač. Ako želite da očistite svoj probavni sistem i da podstaknete zdravlje, dobra je ideja da smanjite unos prerađene hrane. Umesto nje, pokušajte da dopunite ishranu zdravijim celim žitaricama kao što su smeđi pirinač, koji je bogat mnogim ključnim detoksikacijskim materijama, uključujući vitamine B, magnezijum, mangan i fosfor. Smeđi pirinač je takođe bogat vlaknima, što je dobro za čišćenje debelog creva, i bogat selenom što može da pomogne u zaštiti jetre i poboljšanju tena.

Izvor: Vecernji.hr

Tagovi: