Categories U trendu

Učenici kontrolišu vozače: Jabuka za dobre, limun za nesavesne

Od 20. do 24. septembra u Srbiji će treći put biti organzivana akcija za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju, najavila je kompanija “Delta Đenerali osiguranje”.

Akcija “Limun ili jabuka” je ove godine proširena na 56 osnovnih škola iz 50 gradova Srbije i obuhvatiće oko 6.500 đaka, rekli su predstavnici te osiguravajuće kuće na konferenciji za novinare.

Limun i jabuka

Namera je da se ojača prevencija saobraćajnih nesreća tako da učenici osnovnih škola nauče kako da se pravilno ponašaju u saobraćaju, a da se među vozačima poveća poštovanje saobraćajnih propisa.

 

Akciju “Limun ili jabuka” Delta Đenerali organizuje u saradnji sa sa osnovnim školama i ministarstvima unutrašnjih poslova i prosvete.

 

Saobraćajci će učenicima petih razreda osnovnih škola održati predavanja o bezbednosti u saobraćaju, posle čega će đaci, u njihovoj pratnji, kod škola “regulisati” saobraćaj.

 

Vozači koji poštuju saobraćajne propise, biće nagrađeni jabukom i plaketom zahvalnosti, a oni koji to ne čine će, kao opomenu, dobiti limun i plaketu sa molbom da poštuju saobraćajna pravila.

 

Kako je istaknuto na konfernciji za novinare, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, od 2008. godine na ovamo smanjuje broj saobraćajnih nesreća i povređene dece.

 

Dirketor za marketing “Delta Đeneralija” Ratko Živković je rekao da su rezultati u prethodne dve godine uticali da “Delta Đenerali” ove godine poveća investiciju u obuku dece, s namerom da se svake godine u program uvrsti sve više gradova i škola.

 

U sklopu akcije, prema rečima Živkovića, “Delta Đenerali” će školama-učesnicama u akciji pokloniti promotivni film koji savetuje decu kako da se ponašaju u saobraćaju, tokom vožnje u automobilu ili na ulici.

 

Kako je ukazano, deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, a bezbednost saobraćaja u Srbiji je među najnižim u Evropi.

 

Prema zvaničnim podacima, za sedam meseci 2010. godine, poginulo je 18 dece, a 857 je povređeno. U tom periodu desile su se 7.203 saobraćajne nesreće u kojima je bilo mrtvih što je za 19 odsto manje nego u istom periodu 2009. godine.

 

Akcija “Jabuka ili limun” održava se godinama u zemljama srednje Evrope, takođe u organizaciji osiguravajućih kompanija članica “Đenerali grupe”.

Izvor i foto: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA