Uskoro vakcina protiv hepatitisa C?

by | avgust 4, 2011

Ozbiljan kandidat za prvo efikasno sredstvo u sprečavanju hepatitisa C je vakcina koju su razvili francuski stručnjaci. Laboratorijski testovi na miševima i majmunima imali su odlične rezultate pa je najavljeno ispitivanje i na ljudima.

Grupa francuskih naučnika razvila je eksperimentalnu vakcinu protiv hepatitisa C, prenela je agencija Rojters.
Vakcina bi trebalo da postane prvo efikasno sredstvo u sprečavanju hepatitisa C koji može da izazove hronična oboljenja i poveća rizik za razvoj raznih vrsta raka.
Nova vakcina je ispitana s uspehom na miševima i majmunima, ali još ne na ljudima. Takvi testovi trebalo bi da budu sledeća faza istraživanja.
Ispitivanja su pokazala da koktel podstiče jaku reakciju određenih „neutralizujućih" antitela u organizmu koja su uspela da suzbiju različite varijante virusa hepatitisa C, objavili su francuski naučnici.
Vlasnik komercijalnih (prodajnih) prava na vakcinu je mlada francuska kompanija „Epiksis" koju trenutno kupuje američka biotehnološka kompanija čiji identitet nije objavljen.
U svetu od hepatitisa C boluje više od 170 miliona ljudi. Dosad nije proizvedena nikakva preventivna vakcina protiv hepatitisa C, ali neke farmaceutske kompanije ulažu veliki trud da razviju terapeutske vakcine protiv te bolesti namenjene pacijentima kod kojih je virus otkriven.
Nedavno je grupa američkih, australijskih i novozelandskih stručnjaka sprovela istraživanje čiji rezultati su pokazali je da koktel sastavljen od eksperimentalnih medikamenata „danoprevir" i RG1728 daje dobre rezultate pri lečenju hepatitisa C.
 

Tagovi: