ŽARKO Laušević: Slobodan ako dođe u Srbiju?

by | septembar 8, 2009

zarko lausevicRepublički javni tužilac Slobodan Radovanović podneo je Vrhovnom sudu Srbije zahtev u kome se navodi da je Vrhovni sud Crne Gore prekršio zakon i izrekao previsoku kaznu glumcu Žarku Lauševiću, piše današnji Blic.


Ukoliko se taj zahtev usvoji, a Sjedinjene Američke Države odluče da ga izruče, Laušević bi u Srbiju uskoro mogao da doputuje kao slobodan čovek, navodi list.

Ukoliko Vrhovni sud Srbije prihvati zahtev tužioca, Lauševiću će pravosnažna kazna od 13 godina zatvora biti ublažena. Kako je on već proveo četiri godine i sedam meseci u zatvoru, praktično bi se našao na slobodi„, rekao je izvor Blica iz srpskog pravosuđa.

 

Žarko Laušević i dalje je u pritvoru u Njujorku i čeka odluku američkog suda o deportaciji u Srbiju, nakon što je 2. jula uhapšen zbog neposedovanja boravišne vize. Američki sud bi odluku u slučaju Laušević mogao doneti 14. septembra. Tada je zakazano sledeće ročište, i to posle dva odlaganja na zahtev Lauševićevog branioca.



Ukoliko Vrhovni sud Srbije odbije zahtev tužioca, a Laušević bude izručen iz SAD, glumac, koji je državljanin Srbije, biće uhapšen odmah po sletanju na teritoriju Srbije, budući da je i dalje na snazi poternica koju je raspisao srpski sud. Poternica za Lauševićem automatski će biti ukinuta jedino ukoliko Vrhovni sud Srbije prihvati zahtev tužioca Radovanovića za zaštitu zakonitosti.

 

Tekst: Fonet

Tagovi: