Nemate iskustva u kupovini vintidž i polovne odeće: Evo kako da kupujete u „second hand“ prodavnicama

by | 26 februara, 2020

Dok su neki imali sreće da im roditelji i baka i deka čuvaju stvari u starim ormanima ili kutijama na tavanu, drugi svoju sreću sa vintige gardarobaom traže u second hand prodavnicama. Šta je najbitnije da znate ako tamo kupujete, pročitajte u nastavku

Različiti su razlozi zbog kojih ljudi kupuju u second hand prodavnicama koje su poslednjih godina postale pravi hit. Mnogi se za njih odlučuju zato što im je odeća u njima pristupačnija, drugi zato što u njima možete da nađete komade ozbiljnih brendova koji su unikati i koji su igrom slučaja završili baš na tom mestu, treći zato što žele da nose stvari baš koje su nosili njihovi roditelji, a ne ono što se prodaje u „običim“ radnjama. U second hand prodavnicama često može pronaći garderobu odličnog kvaliteta sa veoma niskim cenama.

Međutim, kada kupujete polovnu garderobu, postoje određena pravila kojih bi trebalo da se držate kako ne biste završili sa odećom koju nikada nećete obući i koja će vam skupljati prašinu.

Kvalitet

Nemojte kupovati po svaku cenu, budite racionalni i obratite pažnju pre svega na materijale. Kupujte samo one komade odeće koji zaista izgledaju kvalitetno pod rukom i obratite pažnju na brend, jer može da bude garancija kvaliteta.

Šoping savet: Odabir ovakve suknje rešiće vam dilemu baš u onim danima kada ne znate šta da obučete

Trendovi

Klasični komadi pronađeni u second hand prodavnicama retki su i ponekad izgledaju „ofucano“ i zastarelo. Međutim, trendovi se stalno vrte u krug, pa samim tim ove prodavnice uvek imaju trendi komade poput animal printa, vintidž torbica ili obuće. Iskoristite to i nabavite modne hitove upola cene, prenosi metro-portal.hr.

Evo šta bi trebalo da izbegavate u second hand prodavnicama

Određeni tipovi odeće verovatno neće dugo izdržati i lepo izgledati, a to su sledeći komadi:

– Odeća sa ukrasima – budite oprezni sa odećom koja ima mnogo šrafića, šljokice i ostale ukrase. Sa njom je uvek rizik čak i kada je kupujete novu;

– Oštećena odeća – nemojte da dajete novac za oštećene komade odeće. Kupujte jedino ako ste sigurni da mogu dobro da se poprave;

– Prljava odeća – odeća koja je zaprljana verovatno će i ostati takva, bez obzira na vaš trud.

Stvari koje slobodno možete da kupite u second hand prodavnici

Evo nekoliko primera sa kojima neće pogrešiti ako ih potražite upravo u radnjama sa polovnom robom:

Kupovina polovne i dobro očuvane kožne jakne predstavlja siguran način da sačuvate novac i ispratite modni trend i izgledate super.

Vintage i luksuzne satove možete da nađete i za upola manje novca, ali samo budite sigurni da ste kupili original, jer postoji toliko dobrih lažnih satova, piše menshealth.rs.

Uštedite novac, vreme i muke kupovinom polovnih farmerki dobrog brenda, ali se samo uverite da su džepovi i predeo oko prepona dobro očuvani.

Dobar džemper od kašmira može da se prenosi sa kolena na koleno, pa ukoliko vaš tata ima neki džemper koji vam se dopada, slobodno ga pozajmite.

Vintidž je polovna odeća, ali ne bilo koja. To nije isto što i second hand, a razlikuje se u tome što vintidž komadi imaju posebnu vrednost. Sam termin vintidž se odnosi, pre svega, na vino koje je vredno i skupo, bilo zbog svoje starosti, bilo zbog kvaliteta.

Foto: Guliver/Gettyimages

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.