Pripazite! Ovi odevni komadi mogu da utiču na zdravlje


Svako drugačije shvatanje mode osim zabavne i kreativne igre, svaka opsesija i slepo praćenje trendova, nepoznavanje sopstvenog senzibiliteta i preterivanje u bilo kom smislu može otkriti lošu stranu ove inače važne komponente u našim životima. No iako na ovu temu može da se napiše i nekoliko studija mi smo sada odlučili da pričamo o posledicama određenih modernih stvari na fizičko zdravlje.

Da moda nekada ume da bude i štetna po zdravlje potvrdili su stručnjaci. Ovi komadi garderobe štete našoj kičmi i muskulaturi, a evo i kako…

USKE FARMERKE

Omiljen su model već više od decenije i svi ih nose, ali ono što niste znali jeste da uske farmerke svojim pritiskom štete pre svega kičmi i držanju, a onda i unutrašnjim organima, pa i koži. Istraživanje je pokazalo da uske farmerke vrše pritisak na kukove i kolena što remeti naše držanje. Pri sedenju i savijanju one pritiskaju reproduktivne organe, bešiku, creva, pa i želudac što nikako ne može biti zdravo. Srećom po nas uski modeli polako ali sigurno izlaze iz mode. One sa puno elastina donekle su prihvatljivija varijanta.

Foto: Guliver/Getty Images

PAPUČE

Jedan od najvećih trendova sezone kada je obuća u pitanju jesu papuče sa potpeticom ili bez nje. Zbog svog potpuno ravnog đona i nedostatka potpore za zadnji deo stopala papuče pojačavaju pritisak na noge i donji deo kičme. Modeli sa anatomskim ulegnućem za stopala koji ne dozvoljavaju da ono klizi van papuče daleko su zdraviji, ali ih ne treba nositi čitavog dana.

Foto: Guliver/Getty Images

Pročitajte i…Ovo je savršen prolećni tandem. Evo kako da ga nosite…

Kliknite na sledeću stranu…

PREVELIKE TORBE

Bilo da ih nosite u ruci ili na ramenu oversized torbe opterećuju muskulaturu jedne strane tela, što može dovesti do napetosti vrata, ramena, pa čak i iskriviti vaše držanje. Ukoliko su one vaš izbor za svaki dan potrudite se da menjate strane i ne nosite ih duži vremenski period kako problem ne bi prerastao u hronični.

Foto: Guliver/Getty Images

VISOKE POTPETICE

Svi znamo da su visoke potpetice prilično nezdrave. One vrše pritisak na pete, a time i na kičmu, mogu dovesti do gubljenja osećaja u Ahilovim tetivama, bolova u petama, leđima, jastučićima na tabanima… Naročito su opasni otvoreni modeli koji stopalu ne daju jači oslonac. Idealan položaj za stopalo jeste nešto deblji đon i mala peta, ali kako moda nalaže drugačije savet stručnjaka bio bi da visoke potpetice nosimo umereno i odmaramo noge udobnijim modelima određeni deo dana.

Foto: Guliver/Getty Images

PUFNASTE KAPULJAČE

Verovali ili ne i velike kapuljače koje su ove zime bile tako trendi zbog svoje veličine loše utiču na naš vrat. Ukoliko ih ne nosimo na glavi teraju nas da vrat držimo u blago savijenom, neprirodnom položaju što nakog dužeg vremena nošenja može izazvati bolove i probleme. Zaključak je prost – kada je previše toplo za kapuljaču skinite je sa jakne.

Foto: Guliver/Getty Images

TEŠKE OGRLICE

Ovde ne treba mnogo govoriti. Jasno je da njihov pritisak na vrat i ramena ne može biti dobar. Nosite ih retko i kratko kako ne biste imali veće probleme.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.