Serbia Fashion Week svečano zatvoren uz oborene rekorde, revije mladih dizajnera i potpisivanje istorijskog dokumenta

by | 2 maja, 2022

Posle tri dana revija na Novosadskom sajmu, program 19. Serbia Fashion Week-a nastavljen je u prostoru SKCNS Fabrika.

Poslednja dva dana nacionalne nedelje mode obeležili su seminari, izložbe i revije finalista takmičenja European Fashion Talent Design Competition, National Fashion Talent Design Competition i Ecolution Competition. Ipak, ono po čemu će ostati upamćeno zatvaranje 19. Serbia Fashion Week-a jeste nešto što se može nazvati istorijskim događajem kada je reč o evropskoj modi.

Naime, potpisana je inicijativa za pokretanje novog kapitalnog projekta – Evropske prestonice mode. Uz prisustvo predsednice Evropskog modnog saveta Nađe Valeve, čelnice nacionalnih komora za modu iz Srbije, Bugarske i Rumunije, potpisale su ovaj dokument koji će otići na adrese vodećih evropskih zvaničnika i institucija.


Pored inicijative za pokretanje projekta Evropska prestonica mode, ovim dokumentom iniciramo još dve značajne stvari. Naime, Srbija, Bugarska i Rumunija zalažu se za osnivanje Balkan Fashion Week-a i dodele nagrada, projekta čiji cilj je brži razvoj Zapadnog Balkana. Potom, ovim je zvanično pokrenuta i inicijativa za osnivanje European Fashion Week-a, koji bi za modnu industriju predstavljao isto ono šta Evrosong predstavlja za muzičku. Kroz nekoliko dana, zvanična pisma biće poslata francuskom predsedniku i premijeru, Emanuelu Makronu i Žanu Kasteksu, jer Francuska sada predsedava Evropskom unijom. Pismo će biti upućeno i predsedniku Evropskog veća Šarlu Mišelu, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, kao i još na nekoliko adresa u Briselu. U ime svih 28 članova evropskog modnog veća, želela bih domaćinima da zahvalim na svemu. Zahvalni smo i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću. Videćemo se ponovo u Novom Sadu, poručila predsednica Evropskog modnog saveta Nađa Valeva.

Predsednica Serbia Fashion Week-a Svetlana Horvat najpre je istakla da je ponosna na to što je upravo iz Novog Sada, koji je ove godine Evropska prestonica kulture pokrenuta inicijativa za novi evropski projekat.

-Nadamo se da će se ta inicijativa realizovati i da ćemo jednog dana pričati da je taj veliki projekat Evropska prestonica mode upravo krenuo iz Novog Sada i Srbije, inicijativom i potpisima zemalja članica evropskog modnog saveta, rekla je Svetlana Horvat.

Da poslednje dve večeri 19. Serbia Fashion Week-a, koji je ove godine deo projekta Evropska prestonica kulture, posetiocima ostanu u lepom sećanju, potrudilo se po deset finalist svakog od tri takmičenja, European Fashion Talent Design Competition, National Fashion Talent Design Competition i Ecolution Competition, koji su na fantastičnim revijama prikazali svoje kolekcije.


O pobedniku svakog od ova tri konkursa odlučivaće žiri u kom su: predsednica Serbia Fashion Week i Defile a Paris Svetlana Horvat, ex CEO kompanije Jean-Paul Gaultier Haute Couture House Donald Potard, predsednik FNL Network i CEO International Digital Fashion Week Roko Leo Gaglioti, francuski dizajner visoke mode Emerik Fransoa i predsednica Mad Mood Milan Fashion Week Mariana Mićeli.

Pobednika takmičenja National Fashion Talent Design Competition osvojiće modnu prezentaciju na Serbia Fashion Week Middle East u Dubaiju, a pobednika takmičenja Ecolution Competition osvojiće modnu prezentaciju na Mad Mood Milano Fashion Week-u. Imena pobednika žiri će saopštiti naredne nedelje.

Predsednica Serbia Fashion Week-a Svetlana Horvat izrazila je veliko zadovoljstvo zbog toga što smo imali priliku da vidimo revije finalista takmičenja koja su trajala dugih šest meseci.

Videli smo najbolje sa akademija i fakulteta iz cele Evrope. Uverili smo se koliko su ti mladi ljudi maštoviti i talentovani. To što su mogli da pokažu svoje kolekcije sa ozbiljnom produkcijom festivala, kao i medijska podrška i pažnja koju su dobili, njima mnogo znače. Veoma sam srećna zbog toga što Serbia Fashion Week iz godine u godinu omogućava mladim studentima da prikažu svoje kolekcije, rekla je Svetlana Horvat.

Od svog osnivanja, Serbia Fashion Week posebnu pažnju poklanja seminarskim aktivnostima, pa je tako bilo i ovoga puta. Na seminaru Mladi Lavovi u džungli bilo je reči o tome koliko se modni marketing promenio u digitalnoj eri, šta danas uopšte znači dobar digitalni marketing, šta donosi saradnja sa influenserima, šta direktni marketing, klasična modna kampanja, ili dobro osmišljen i realizovan modni event.

O ovome i brojnim drugim pitanjima svoje stavove izneli su domaći i inostrani markentiški stručnjaci i modni eksperti.
Na seminaru Moda i Metaveres imali smo priliku da čujemo neku vrstu vodiča za dizajnere, umetnike i kreativne mislioce do budućeg prosperiteta, a govornik je bio profesor Marcellous L Jones, predsednik European Consortium For Emerging Fashion i profesor Univerziteta Pantheon-Sobranne.

Seminar Održiva moda: Sutra počinje danas dao je odgovore na brojna pitanja o jednom od glavnih pravaca koji se modnoj industriji nametnuo na njenom putovanju kroz novi milenijum.

Pored mnogobrojnih kreativaca iz različitih segmenata modne industrije, ove seminare online su pratili profesori i student Akademije umetnosti iz Londona, Univerziteta Pantheon-Sorbonne, kao i sa fakulteta svih zemalja iz kojih dolaze finalisti ova tri takmičenja.
Proletnje izdanje Serbia Fashion Week-a, jedine licencirane nedelje mode u Srbiji, zatvoreno je na najlepši mogući način, uz 30 fantastičnih revija mladih dizajnera, nekoliko kvalitetnih seminara i zvaničnu informaciju da je 19. izdanje naše nacionalne nedelje mode pratio rekordan broj akreditovanih stranih medija.

 

lepotaizdravlje.rsNenad Karlić, Milan Milojić, Srđan Aleksić

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.