Večne mornarske prugice: Možete li da zamislite leto (jesen, zimu, proleće…) bez njih?

by | 28 jula, 2021

Večne mornarske prugice: Kako bi moda izgledala bez njih? Prošetajte sa nama kroz modni vremeplov…

Piše (i rado nosi plavo-belu majicu): Jovanka Kozlovački Damjanov wildsides.wordpress.com

Zašto su večne mornarske prugice?

Možete li da zamislite leto (jesen, zimu, proleće…) bez mornarskih prugica? Ja ne mogu. Nema baš previše odevnih komada koji nikada ne izlaze iz mode. Jedan od njih je ona – plavo-bela, mornarska majica. Došla je iz Francuske, tačnije iz Bretanje, uniseks je, može biti širih ili užih pruga, od beljenog ili nebeljenog pamuka, različite dužine rukava, sa okruglim ili čamac izrezom… S vremenom je doživela razna izdanja, ali čak ni kraljica modne dekonstrukcije Rei Kavakubo nije se usudila da ode dalje od diskretne intervencije, pa joj je još samo dodala logo kolekcije Play – srce koje gleda očima.

Od francuskih mornara…

Kažu da su je prvi nosili bretonski mornari (za koje važi da su među najboljima i najsmelijima), i to zarad svoje sigurnosti – da bi lakše bili uočljivi spasiocima ako upadnu u more. Od 27. marta 1858. deo zakonom propisane uniforme u Francuskoj mornarici postala je i ova majica. Originalna bretonka izrađena je od nebeljenog organskog pamuka i imala je 21 belu prugu (20 mm širine) i 20 plavih (10 mm širine). Za 21 Napoleonovu pobedu po jedna bela pruga!

… do revolucije u ženskoj modi

Večite mornarske prugice

Credits: Wiki commons

U svet mode (da tu i ostane), plavo-belu mornarsku majicu uvela je 1917. Koko Šanel. Promovisala je preplanuli ten uz koji je sjajno išla redizajnirana odeća siromašnih ribara i mornara. Priča kaže da je prilikom jedne šetnje sa Arturom Kapelom po Dovilu dobila inspiraciju za svoju jednostavnu, udobnu mornarsku kolekciju kojom je izazvala revoluciju u ženskoj modi.

Od komotne odeće mornara stvorila je modu za nezavisne žene. Opustila je celu, do tada, uštogljenu modnu priču.

Nakon vekova korseta i neudobne odeće, u kojima su bile tretirane pretežno kao ukras, žene su bile željne da se osećaju slobodno u odeći, pa su ovu kolekciju vizionarke Koko prihvatile s radošću.

Večne mornarske prugice: Simbol nonšalancije filozofa i umetnika

Pablo Picasso

Photo credits: George Stroud / Stringer / Hulton Archive via Getty

U posleratnoj Francuskoj, tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, razvija se uticaj egzistencijalizma, a njegov upliv primetan je i u modi. Plavo-bela majica ponovo se pojavljuje, sada među Sartrovim buntovnim sledbenicima i potpuno se slaže sa egzistencijalističkom filozofijom.

Na mnogim fotografijama nastalim polovinom prošlog veka videćete da je i Pablo Pikaso nosio prugaste majice, i to u raznim varijantama. Često je boravio na jugu Francuske, a boravak na obali podrazumevao je i opušteniji način odevanja. Pikaso je nosio bretonku lokalnih ribara i kao simbol radosti, nadahnuća i uspeha nakon predanog, teškog rada.

Zahvaljujući filmu večite mornarske prugice postaju “très chic”

Večite mornarske prugice

Photo credits:
William Lovelace / Stringer / Hulton Archive via Getty

Kako su se pedesetih i šezdesetih godina 20. veka turistička putovanja i sportovi na vodi sve više popularizovali, belo-plave pruge postale su neka vrsta urbane uniforme za one koji su mogli sebi da priušte čari luksuznijeg života. I Brižit Bardo, dok je pedesetih godina prošlog veka ribarsko selo Sen Trope transformisala u mondensko mesto, nosila je, naravno, bretonku.
U jednom od najznačajnijih filmova francuskog novog talasa, Godarovom Do poslednjeg daha (1960), glumica Džin Siberg pleni jednostavnošću svog mangupskog stila noseći ovu majicu. Trideset pet godina kasnije u američkom ostvarenju Francuski poljubac, Meg Rajan jednako neodoljivo nosi majicu na mornarske pruge…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meg Ryan soul sistas (@megryansoul)

Vidite li talase?

Bretonka je inspirisala Koko Šanel i Iva Sen Lorana, Karla Lagerfelda, Sonju Rikel, Žan-Pola Gotjea i mnoge druge kreatore i postala obavezni deo njihovih kolekcija. Evo, već treći vek neizostavni je deo svakog našeg leta, a često joj ne odolevaju ni ostala godišnja doba.

Ako vas zanima istorijat prugaste, mornarske majice na ovim prostorima, pročitajte knjigu “Jedro nade” Nikole Malovića, u čijem podnaslovu stoji: ”Roman o najpoznatijem modnom dezenu na svetu”. Roman prati modnog industrijalca iz Barija koji se vraća u Perast, grad svojih predaka, da ponovo pokrene proizvodnju mornarskih majica koja je započeta posle Prvog svetskog rata, a najsjajnije dane imala je u SFRJ. Malović kaže da na ovoj majici ništa nije slučajno, plavo-bele pruge su talasi, pomorski kult i modni mit i dodaje da je ambicija da nju nosi što veći broj ljudi, jer je svi mogu nositi, duboko demokratska. I antiglobalistička!

 

 


 

Večne mornarske prugice koje želimo ove sezone!

1. Majica sa naramenicama, Ballary (trenutno je na sniženju!)

2. Romantična bluza sa puf rukavima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lindex Srbija (@lindexsrbija)

3. Dugački kardigan, Zara

Pročitajte i… 5 stilskih lekcija koje smo naučile od Coco Chanel

Max Kegfire / iStock via Getty

Jedno reagovanje na “Večne mornarske prugice: Možete li da zamislite leto (jesen, zimu, proleće…) bez njih?”

  1. Nina kaže:

    Interesantan tekst. Nisam znala da je Koko Sanel iza ovog klasicnog dizajna. Fantasticno je kako se lepe stvari odrze kroz vreme. Klasika je zauvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.