Činjenice koje niste znali o Koko Šanel

by | januar 2, 2016

U žensku modu uvela je slobodu. Uspela je da izvuče žene iz neudobnih, krutih korseta. U žensku modu umešala je muške materijale i modele. Jednostavno, radila je sve što u to vreme niko nije ni pomišljao. Žene će joj iz genracije u generaciju biti zahvalne na slobodi koju im je prużila.

Godine 1926. predstavila je malu crnu haljinu dostupnu svakom društvenom sloju koja je i 90 godina kasnije najpopularniji odjevni komad.
KocKo je bila toliko smela, u to vreme, da je od muškaraca ukrala majicu sa plavim prugama koja je danas omiljeni dezen kod žena, i žersej, materijal od kojeg se pravilo muško donje rublje. Time je, automatski izbacila žene iz neudobnih i krutih korseta, pa su i one počele da uživaju u udobnim materijalima.

Ali, postoje činjenice koje możda niste znale o njoj, sa kojima ćemo vas upoznati.

Priča o imenu

Rođena je kao vanbračno dete uličnog prodavača, pod imenom Garielle Bonheur. Majka je uspela da je krsti pod očevim prezimenom Chasnel, međutim crkveni službenik je izostavio slovo i ona je ostala Chanel. Sa 11 godina gubi majku, otac je odvodi u sirotište i tamo je ostavlja. Bavila se pevanjem i plesanjem po kabareima i iz tog vremena nosi nadimak Koko, po pjesmi Qui qu’a vu Coco.

Njena velika ljubav, Arthur Edvard Kapel, pomogao joj je u finansijskom smislu, kada je reč o dizajnerskoj karijeri. Umro je 1919. godine, a ona se nikada nije oporavila od njegove smrti.

Svoje kreacije i zamisli nikada nije prenosila na papir već je sve radila direktno na modelima.

Chanel No. 5
Ovo je bio prvi parfem nazvan po dizajneru. Ovo je bio parfem svih vremena. Toliko je uživala u njegovom mirisu, da je prostorije u kojima je boravila prskala parrfemom i time pokazala koliko voli luksuz i eleganciju.

Lavica

Koko je bila lav u horoskopu. Skupljala je figurice u obliku lavova ali i velike kipove. Na njenom nadgrobnom spomeniku uklesano je pet lavljih glava.

Džepovi kao fetiš

Smatrala je da žena uz sebe treba da ima dovoljno prostora za odlaganje sitnica. Torbe Koko Šanel pune su pregrada i džepova.

Preplanuli ten

Nakon što se vratila preplanula sa letovanja svi su poželeli da imaju tamniji ten, poput nje. Time je svetlu put bacila sa trona luksuza i elite.

Kontraverzna ljubavna veza

Tokom okupacije Pariza, od strane nacista bila je optužena za saradnju sa njma, jer je bila u ljubavnoj vezi sa nemačkim oficirom Hansom Guntherom Von Dincklageom. Iz tog razloga njena karijera doživljava pad, Koko zatvara radnje u Parizu pod izgovorom da trenutno nije vreme za modu. Na francusko tržište se nikad nije vratila, jer je francuska nije želela. Osvojila je Američko tržište i dostigla vrhunac karijere u toj zemlji.

Život u hotelu i smrt

Umrla je 1971. godine, u devedeset prvoj godini. Kod nje su pronađene samo tri modne kreacije. Bila je nesretno i siromašno siroče, a postala je snažna, samouverena, borbena i avangardna žena.

Tagovi: