Ajurveda za početnike: Uvedite 4 navike koje će vam promeniti život

Neka vas najstarija metoda lečenja i prevencije – ajurveda – inspiriše da donesete bolje odluke... kada je u pitanju nega tela, ali i duše.

by | 9 juna, 2021

Reč ajurveda na sanskritu znači nauka o životu, a ova drevna holistička metoda nastala je u Indiji pre oko pet hiljada godina.

Ajurveda podstiče balans između tela, uma i duše, kaže Su Ram, spiritualni iscelitelj i vedski lajfkouč (azhagwellness.com), koji dolazi iz porodice bramanskih iscelitelja i sveštenika.

Ajurveda se bazira se na pet elemenata: zemlji, vodi, vatri, vazduhu i eteru (prostoru), koji se spajaju u tri doše – vata, pitta i kapha. Svi mi sačinjeni smo od elemenata sve tri doše, ali jedna od njih uglavnom dominira. Kako su elementi prirodno u harmoniji s godišnjim dobima, naš psihički i emocionalni balans zavisi i od vremenskih prilika i sredine koja nas okružuje.

Disbalans može da nastane i usled nepravilne ishrane, lošeg kvaliteta sna, zagađenja iz okoline, emocionalnog nemira, toksičnih odnosa, zapravo iz svih životnih situacija”, kaže Su.
Kao i pri uvođenju bilo koje navike, kad su ajurveda metode u pitanju, ključno je da počnete malim koracima.

Ne pokušavajte da promenite život preko noći, kaže i stručnjakinja za jogu i ajurvedu Ema Tumbul (Emma Tumbull, yoga-wise.co.uk). Donosimo vam savete vodećih ajurverdskih eksperata koji će vam pomoći da unapredite i fizičko i mentalno zdravlje.

Ajuverda navike koje će vam promeniti život

Zapalite vatru

Ukoliko unosite neodgovarajuću hranu, ili su vam obroci preobilni, vaš sistem za varenje može da se uspori. Veza između stomaka i mozga vrlo je jaka, pa loše varenje može izazvati zatvor, gorušicu, mučninu, ali i manjak energije i neraspoloženje.

Prema ajurvedi, vitalni smo onoliko koliko je vitalan naš agni , odnosno digestivna vatra, objašnjava Ema. – Sve dok je agni jak, u našem organizmu ne mogu da se stvore toksini.
Jedan od najjednostavnijih ajurverdskih principa, koji donosi ogromne benefite za zdravlje, jeste konzumiranje tople vode ili čaja.

Prvo što ujutro treba da uradimo jeste da popijemo čašu tople vode, u koju možemo dodati malo sveže isceđenog soka od limuna i đumbira, kako bismo stimulisali agni. Šolja tople vode posle obroka ili užine pomaže hrani da se brže svari, što čini da se osećamo lakše.

Za pojačanu energiju, ali i jak imunitet,  ajurveda princip savetuje da je važno  sistemu za varenje ostaviti vremena i da se odmori, pa se savetuje da pažljivo osluškujete svoje telo i jedete samo kad ste zaista gladni. Najobilniji obrok neka vam bude ručak, jer je probavna vatra tada najjača. Držite se pravila da večera mora biti lagana i ne mnogo kasna. Probajte da ne jedete nakon 19 sati”, savetuje Ema.

Baš kao što nas topla voda zagreva, hladni obroci i napici nas usporavaju. – Izbegavajte hladna pića i hladne obroke. Takav pristup ishrani pročistiće vašu energiju, bićete poletniji i jasnije ćete razmišljati, tvrdi Džilijan Lavander (Jillian Lavander) iz Londonskog meditativnog centra (@JillianLavander).

Ajurveda savet: Zdravlje na usta ulazi

Ukoliko vam jezik deluje suvo ili na njemu uočavate beli sloj, nemojte to ignorisati – sastružite naslage.

Metoda čišćenja jezika datira iz drevnih vremena, a pomaže pri uklanjanju toksina, bakterija i mrtvih ćelija” kaže Su.

Ako se toksini ne uklanjaju na dnevnoj bazi, oni se nagomilavaju i ugrožavaju zdravlje. Redovno čišćenje jezika neutralizuje amu , što je ajurvedski izraz za nakupljene toksine, poboljšava oralno i digestivno zdravlje, a uz sve to pojačava čulo ukusa.

Svako jutro, pre ispijanja vode, kafe ili čaja, pre jutarnjeg obroka, ali i pre nego što ćete bilo šta reći (i to aktivira lučenje pljuvačke!) – očistite jezik. Nežno iščetkajte, praveći potere od nazad ka napred nekoliko puta, a zatim isperite usta. Specijalna alatka za čišćenje jezika bolja je od četkice za zube – četkica amu više razmazuje po ustima, nego što je ukloni.

Smatra se da su najbolji čistači jezika oni od bakra, jer su antibakterijski. Još jedna važna stavka oralnog zdravlja u ajurvedi svakako je i mućkanje ulja. Na taj način, u ustima se stvara bakterijski balans, a mućkanje ulja dovodi i do svežijeg daha i zdravijih zuba i desni. Najbolje je da ulje mućkate nakon pranja zuba (i jezika) i pre obroka.

Preporučuje se ulje susama ili kokosa, a postoje dve tehnike. Kavala je tradicionalni način mućkanja ulja, koji podrazumeva premetanje male količine ulja u ustima, oko zuba, jezika i desni, deset do petnaest minuta. Slična tehnika, tzv. gunduša , uključuje držanje punih usta ulja dokle god možete, pre nego što ih isperete vodom.

Ajuverda i moć dodira

Ulje je važan sastojak za još jednu zdravu ajurvedsku naviku, shehana , što se prevodi kao nanošenje ljubavi , odnosno samomasaža.

Masiranje toplim uljem umiruje nervni sistem i pomaže da se umiri vata, koja je u disbalansu tokom perioda stresa i promena, kaže Ema. – Započnite ili završite dan masažom celog tela ili probajte masažu lica kako biste pokrili energetske tačke (marme).

Na licu ima čak osam marma tačaka i to tamo gde se mišići i ligamenti spajaju, ali i gde se susreću tri gune (osnovna kvaliteta) – satva (čistoća, svetlost), radža (aktivnost, nepostojanost) i tama (neaktivnost, inercija, tama), što su integralni delovi našeg uma.
– Možete pred spavanje isprobati i masažu stopala toplim uljem susama. To pomaže da se umiri prekomerna vata energija, a samim tim relaksira se i nervni sistem, kaže Ema. (Pročitajte i… Šta je duhovni burnout? Koja četiri koraka vam mogu vratiti energiju?)

Kvalitetan san je prioritet

Ma koliko vam se ujutru još malo spava, pokušajte da se oduprete iskušenju koje pruža topla postelja. Ritual ranog ustajanja i ranog odlaska na spavanje podiže nivo energije, uklanja neraspoloženje i doprinosi opštem zdravlju.

U vremenu u kojem dominira tehnologija, teško je rano otići na spavanje, što ugrožava kompletan ciklus spavanja, kaže Džilijan.

Ukoliko vam se desi da se ujutru uspavate, neprijatno osećanje nosićete sa sobom ceo dan. Džilijan takođe upozorava i na to da konzumiranje teške hrane za večeru – naročito kada su u pitanju torte, slatkiši, meso i jogurt – može da poremeti san. Stvaranje rutine spavanja svojevrsni je trening za mozak, koji će na kraju tačno znati kad treba da počne da se priprema za spavanje.

Jedan element večernje rutine može biti sastavljanje agende za sutrašnji dan ili ponavljanje pozitivnih afirmacija, kaže Su. – To su veoma moćni načini da se usredsredite na svoje želje i planove.

Na primer, ukoliko treba da se vidite s prijateljicom ili koleginicom s kojom se dugo niste ni čuli ni videli, umesto da brinete o tome da li ćete imati o čemu da pričate, pokušavajući da predvidite tok razgovora naoružajte se osmehom. Kada se susret desi, zračićete energijom i optimizmom.

Ama se ne stvara samo zbog lošeg varenja, već na nju utiču sva čula, kaže Ema. Pisanje dnevnika deset minuta pred odlazak na spavanje čisti mentalnu amu i naš um. – Početak i kraj dana u skladu s ajurvedskom praksom zaokružiće vaš dan brigom o sebi, a tokom vremena primetićete i zdravstvene benefite.

   Iz redakcije „NATURAL HEALTH“

Natural Health Cottonbro /iStock/Getty Images plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.