Jogom do ljubavi prema sebi uz sekvencu Nine Lazić

Pratite ovu jednostavnu sekvencu poznate instruktorke joge Nine Lazić kako biste otpustili tenziju i pronašli mir – u duši i telu

by | 26 maja, 2021

Vreme je da se opustite uz nežne joga položaje pomoću kojih ćete otvoriti srčanu čakru, istegnuti mišiće i osećati se mnogo bolje. Briga o sebi treba da nam bude prioritet, jer ako nismo dobri sebi – ne možemo biti dobri ni drugima.

Nina je izabrala neke od svojih omiljenih asana, koje pozitivno utiču na celo telo. Pridružite nam se!

Joga asane do ljubavi prema sebi

Lotos poza

Jedna od osnovnih meditativnih asana često se koristi tokom vežbi disanja i u meditaciji. Umiruje, uči nas pravilnom držanju tela, lagano pomaže fleksibilnosti kukova i priprema za zahtevnije meditativne položaje.

1 Sedite nogu prekrštenih ispred sebe. U slučaju da vam kukovi nisu fleksibilni, ili vam je pak neudobno te krivite leđa, sedite na tvrđi jastuk ili savijeno (urolano) ćebe.
2 Izdužite se temenom ka gore. Osetite istezanje u kičmi. Imajte na umu da brada treba da bude paralelna s podom, a lice i vilica opušteni.
3 Pomerite karlicu blago napred, da izravnate donji deo leđa, a ruke položite na grudni koš, na mestu srčane čakre. Ruke možete držati i na nogama.
4 Ostanite u položaju pet do sedam dubokih, stomačnih udaha i izdaha.

Izdignuti luk

Benefiti ove joga asane su u uspostavljanju balansa. Pomoću nje, istežete i jačate gornji deo leđa, otvarate grudni koš i istežete rameni pojas, kao i butine. Uz to, asana umiruje um i podiže energiju.

1 Formirajte položaj stola – ruke i noge postavite tako da budu na 90 stepeni u odnosu na telo. Proverite da li su ručni zglobovi direktno ispod ramena i kolena direktno ispod kukova, u širini samih kukova.
2 Izdužite stopala i kičmu. Glava treba da bude u nivou leđa, a pogled fokusirajte na jednu tačku na podu.
3 Sa udahom istovremeno podignite desnu nogu savijenu u kolenu i uhvatite desni članak (ili stopalo) levom rukom.
4 Odgurujte se desnom šakom o pod i angažujte mišiće kora. Gledajte ispred sebe, držite fokus dok se temenom istežete nagore.
5 Dišite pet dubokih, stomačnih udaha i izdaha. Ponovite postupak i na drugoj strani.

Pretklon preko kolena

Kao i svaki pretklon, i ova asana umiruje. Uz to, isteže celu zadnju stranu tela, s fokusom na donji deo leđa. Stomačnim disanjem masiramo stomak i druge organe smeštene u abdomenu, te pospešujemo varenje.

1 Sedite nogu ispravljenih ispred sebe. Savijte levu nogu u kolenu, prinesite je ka grudnom košu i položite koleno/nogu na pod, oslanjajući levo stopalo o desnu butinu. Desna noga je aktivna, zategnuta, a stopalo povucite ka sebi. Proverite da li su kukovi paralelni. Važno je da se samo levo koleno otvara u stranu.
2 Sa udahom podignite ruke iznad glave, torzo okrenite blago udesno i sa izdahom uđite u pretklon iz kukova, savijte se preko desne noge. Položite ruke na stopala, noge ili na pod pored nogu.
3 Kompletno opustite gornji deo tela, glavu, vrat, ramena. Dišite stomačno. Ostanite tako pet udaha i izdaha.
4 Sa sledećim udahom, pogledajte ispred sebe, izdužite kičmu, ispružite ruke iznad glave i lagano se vratite u početni, sedeći položaj. Ponovite postupak i s druge strane.

Tvist u gušter pozi

Ova asana se obično izvodi sa šakama ili podlakticama na podu. Kombinujući je sa torzijom, tj. uvrtanjem kičmenog stuba, uz klasičan intenzivan rad na fleksibilnosti kukova, dobijamo i divno otvaranje srca.

1 Iz položaja stola (ruke i noge su 90 stepeni u odnosu na telo) zakoračite desnim stopalom između dlanova.
2 Sa izdahom spustite karlicu ka podu, izdužite levu nogu unazad i osetićete intenzivnije istezanje u predelu kukova.
3 Levom rukom čvrsto i ravnomerno, celim dlanom, pritisnite pod, a sa udahom desnu ruku podignite nagore i izdužite se.
4 Pogled okrenite ka desnoj šaci, dok zabacujete desno rame dublje udesno, ali samo koliko vam prija.
5 Ostanite u asani pet udaha i izdaha, zatim ponovite i s druge strane.

Pročitajte i… Krenite već danas: Joga za početnike

Kamila

Odlična asana za podizanje energije. Položaj kamile može osloboditi tenziju ili bol u donjem delu leđa, uz intenzivno otvaranje grudnog koša, pluća, srca i srčane čakre. Takođe, stimuliše rad štitne žlezde.

1 Postavite se na kolena, tako da su butine pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod, kolena na širini kukova, stopala izdužena.
2 Sa udahom, spustite bradu ka grudnom košu. Kružnim pokretom zabacite desnu ruku unazad i uhvatite desnu petu. Ponovite postupak i s levom rukom. Početnicima predlažem da dlanove polože na donji deo leđa, umesto spuštanja na pete, da spoje lopatice i približe laktove koliko god mogu.
3 U slučaju da nemate bolove, povrede vratnog dela kičme, opustite glavu unazad. Dišite duboko, i sa svakim izdahom probajte ima li prostora da se savijete dublje u donjem delu leđa, kao i da dodatno spojite lopatice i otvorite grudni koš.
4 Ostanite u položaju tri do pet udaha i izdaha.
5 Sa udahom se postepeno vratite u početni položaj i vrlo lagano i oprezno podignite glavu. Dišite duboko, uradite pet stomačnih udisaja i izdisaja i ponovite sve s druge strane.

Nina Lazić (@_ninalazic_) je sertifikovana instruktorka joge, koja u svom radu primenjuje dugogodišnje joga iskustvo sticano u različitim delovima sveta. Ona je takođe i health coach i naturopata, kao i stručnjak za makrobiotičku kuhinju. Svoja znanja deli u okviru Prostora znanja Iris Bloss (irisbloss.com).

Priredila: Aleksandra Dudvarski

Foto: Jakov Simović

Ambijent: gir.rs

lepotaizdravlje.rsJakov Simović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.