Kako se hraniti održivije? Neka se ove namirnice češće nađu na vašem jelovniku

Ekološki način života podrazumeva i ishranu prilagođenu zaštiti životne sredine. Ako niste sigurni šta to tačno znači, kao i kako i sami možete doprineti očuvanju prirode, u nastavku saznajte kako da se hranite održivije i da na taj način sačuvate okolinu.

by | 21 aprila, 2021

Pitate se kako se hraniti održivije i zašto? Studija univerziteta “Oksford” dokazala je da proizvodnja hrane igra ključnu ulogu u količini optuštanja emisije štetnih gasova, a samim tim i u ugrožavanju prirode.

Od izmene prirodnih ekosistema i biodiverziteta do umanjenja ekološke otpornosti, sve faze u lancu snabdevanja hranom (prerada, transport, distribucija, maloprodaja i pakovanje) emituju u atmosferu štetne gasove koji utiču na efekat staklene bašte i na klimatske promene.

Kako, imajući sve to na umu, izabrati zdrave namirnice, koje su uz to i održive i ne ugrožavaju planetu Zemlju? Zahteva malo promišljanja, ali nije nemoguće. (Pročitajte i… Prestanite da merite i počnite da živite: šta je intiutivna ishrana?)

Kako se hraniti održivije?

Jedan od načina da održavamo zdravima i sebe i planetu Zemlju, jeste da biramo neprocesuirane namirnice. U nastavku saznajte koja je to idealna, održiva hrana tipična za naše podneblje.

1. Voće: idealno bi bilo da je sveže, organsko i kupljeno od lokalnih proizvođača: jabuke, kruške, šljive, kajsije, trešnje, višnje, bobičasto voće, lubenice, dinje, grožđe…
2. Žitarice celog zrna: pšenica, ovas, proso, kukuruz, heljda, raž…
3. Povrće: krompir i drugo korenasto povrće, paradajz, zeleno lisnato povrće, karfiol, brokoli, pečurke…
4. Orašasti plodovi: orasi, lešnici, bademi…
5. Mahunarke: Pasulj, grašak, boranija, sočivo, leblebija, soja…
6. Održiva riba: Pre svega rečna riba iz divljeg ili domaćeg uzgoja, a zatim i morska, zamrznuta ili riba u konzervi (losos, haringa, sardine, salmon, skuša i haringe)

Drugi načini da se hranite održivije

Iako je ovo pitanje veoma kompleksno, mnogo toga možemo da učinimo i sami, jednostavnim promenama svakodnevnih navika, kako bismo podržali napore da se spasi planeta.

I dok biranje održivijih namirnica, onih pri čijoj se proizvodnji emituje niža stopa ugljen-dioksida, igra glavnu ulogu u smanjenju našeg uticaja na životnu sredinu, i druge strategije kada je ishrana u pitanju mogu da naprave velike promene.

Na primer, izbegavajte namirnice koje se transportuju vazdušnim saobraćajem, smanjite količinu organskog otpada kuvanjem manjih obroka (recite “ne” bacanju hrane), smanjite upotrebu plastike, jedite sezonske namirnice, uzgajajte sami voće i povrće, smanjite upotrebu mesa i mlečnih proizvoda… To su samo neki od saveta kako se hraniti održivije i na taj način sačuvati okolinu.

Natural Health Lisovskaya / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.