“Natural Health” intervju sa Marijom Popović: “Zdravlje je, zaista, na prvom mestu”

U intervjuu sa Tamarom Bogunović, autorka emisije “RTS ordinacija” Marija Popović otkriva najvažniji korak u poboljšanju zdravlja.

by | 29 marta, 2021

Voditeljka i autorka emisije “RTS ordinacija”, Marija Popović, podelila je s nama kako izgledaju njeni najvredniji trenuci provedeni sa porodicom i – šta je, po njoj, tajna srećnog i ispunjenog života.

Razgovarala: Tamara Bogunović

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Pre otprilike pet godina, počela sam sa snimanjem emisija čiji je cilj da edukuju publiku kako da prepoznaju signale koje im šalje organizam, te kako da promenom navika budu zdraviji – reše svoj problem ili ga preduprede. Trudim se da gledaocima pružim korisne informacije i mnoštvo saveta kako da se snađu u ovim izazovnim vremenima koja su nas uverila da zdravlje, zaista, jeste na mestu broj jedan u našim životima.
Teme kojima se danas bavim nekada su bile u drugom planu, a najponosnija sam na to što sam onu o zdravlju kroz svoju TV emisiju uspela da vratim u domove u najboljem terminu – nedeljom popodne.

Kroz mnogo godina čitanja i informisanja, a sada i rada na temama zdravlja, jasno mi je da je integrativni pristup pacijentu najvažniji, te da svaki čovek zahteva drugačiji pristup – čak i kad je reč o istom problemu. Tako i moja porodica i ja kombinujemo prednosti integrativnog pristupa, ali i moć tradicionalnih metoda dijagnostike i uvek imamo dva izvora. Važno je uvek tražiti i drugo mišljenje. Kod nas postoji uverenje da ako lekar koji koristi principe standardne medicine, u terapiju uvrsti, recimo, i biljke – to nije pravi lekar. A to je velika zabluda, jer sve je više lekara koji kombinuju znanje iz jedne i druge oblasti – iz klasične medicine, ali i ono znanje koje je čovečanstvo sačuvalo do danas. Verujem da će to biti neophodan pristup u godinama koje su pred nama. Srećom, u Srbiji je sve više stručnjaka koji u tom smislu „znaju znanje”. (Pročitajte i… Pod stresom ste? Ove jednostavne tehnike disanja umiruju um za 60 sekudni)

Pitanje koje često dobijam u poslednje vreme odnosi se na to koje sam najvažnije lekcije o zdravlju naučila i primenila. Vođena time, kreirala sam video-projekat “Zdrava porodica sa Marijom Popović”, koji publika može da prati na društvenim mrežama (YouTube, Instagram). Šta smo sve moja porodica i ja primenili od saveta i svih znanja do kojih sam došla za ovih pet godina i kako smo to sada zdraviji nego pre 10 godina – saznajte putem ovih kanala. Verujem da je zabavno, ali i korisno, pratiti Popoviće (Mariju, Milana, Sofiju i psa Luija).

Princip kojeg se držim, a koji i propagiram kroz projekat “Zdrava porodica” jeste „biraj manje zlo”. To je prvi i najvažniji korak u poboljšanju zdravlja. Promeniti vrstu hleba, pa odabrati vodu umesto soka kada sednete negde na piće, pa odbaciti krompir iz tanjira kada konzumirate meso, pa dodati više salate, pa započeti upotrebu dezodoransa bez aluminijuma, šampona i kupki bez parabena…i tako se postepeno dođe do navika koje su zlata vredne.

U vezi sa ishranom, ono što primenjujem jeste da kada sam na odmoru, kada nisam napeta, ili kada su praznici, slobodnije jedem „lošiju hranu”, jer tada pankreas i jetra mogu da savladaju više „zla” koja im pakujemo. Tada nismo pod stresom koji opterećuje pankreas. Čim se vratim u regularne životne tokove, neminovno nastupi i stres, te se lišavam svih nepoželjnih namirnica, kao i loših navika. Ipak, jedne loše navike ne mogu da se rešim nikako, a to je mnogo kafe. Konzumiram je u velikim količinama i onda mi to izazove problem sa snom.

Porodica mi je ispred svega posla, novca, mobilnog telefona. Smeh i zajedničke aktivnosti suština su mog dana. A moj suprug i ja živimo parolu „sreća je u njenom dostizanju” i tome učimo i ćerku. Ne žudimo ni za čim, ali nam ništa i ne nedostaje, čuvamo vreme kao najvažniji resurs i ne bacamo ga uzalud, a naš dom je naša baza za beg. Kažu da ako nemamo sopstveni cilj, drugi će nas iskoristiti za postizanje svog. To znači da nećemo imati prioritete i da ćemo gubiti najvrednije – zdravlje, vreme, porodicu, prijatelje. Savremeni poslovni život je upravo to – „udica” za koju se čovek lako zakači. Moja porodica i ja na te „štapove za pecanje” ne reagujemo, jer nam nije stalo da budemo „velike”, već „srećne ribe”.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Natural Health Jakov Simović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.