5 iznenađujućih zdravstvenih benefita joge

Da li ste znali da su benefiti joge mnogo veći od puke fleksibilnosti i pokretljivosti?

by | 25 februara, 2021
vežbanje joge i zdravlje

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Vekovima se joga smatra treningom za um, telo i dušu. Mišel Bruster (Michelle Brewster), velnes kouč i saradnica magazina Natural Health podelila je s nama pet zdravstvenih benefita joge za koje možda niste ni znali…(Pročitajte i… Krenite već danas: Joga za početnike)

Zdravstveni benefiti joge

1. POJAČAVA CIRKULACIJU I IMUNITET
Vežbanjem joge ne samo što popravljate držanje tela i učite određene sekvence, već preuzimate i kontrolu nad disanjem. Uspostavljanje veze između pokreta i disanja pomaže poboljšanju cirkulacije, što se odražava i na rad unutrašnjih organa i jača imuni sistem.
Ključna sekvenca: Pozdrav suncu (Surya Namaskar)
Ova sekvenca koja uključuje osam položaja podstiče cirkulaciju i uspostavlja kontrolu nad ritmom disanja.

2. POZITIVNO DELUJE NA LIBIDO
Postoji mentalna i fizička veza između joge i jačanja seksualne želje. Mentalni proces kontrolisanja disanja dok vežbate jogu poboljšava seksualne performanse. Fizički pokret potreban da uđemo ili izađemo iz određenog položaja podstiče krvotok u genitalnom području i jača karlične mišiće, posebno kada se primenjuje tzv. Mula Bandha.
Ključna asana: Položaj leptira (Baddha Konasana)
Ovaj položaj otvara kukove, jača unutrašnje mišiće butina i stimuliše rad karličnih mišića.

3. UKLANJA STRES I ANKSIOZNOST
Joga je poznata kao opuštajuća aktivnost i po tome što donosi osećaj zadovoljstva i mira. Ona pomaže da stvorimo fizički, mentalni i emotivni balans, što dalje doprinosi umanjenju stresa i anksioznosti. Vežbe joge za telo i um, koje kombinuju položaj, meditaciju i disanje, umanjuju krvni pritisak i vraćaju normalni srčani ritam. (Pročitajte i… Hata joga- put do smirenosti i fleksibilnosti)
Ključna asana: Položaj mrtvaca (Shavasana)
Poza koja omogućava telu da se opusti i resetuje.

4. PROMOVIŠE BOLJE DRŽANJE, RAVNOTEŽU I SVESNI DOŽIVLJAJ TELA
Joga nas uči kako da kontrolišemo telo i zauzimamo položaje koji su za njega optimalni. Što je duže praktikujete, shvatićete da sve bolje uspostavljate ravnotežu i da ste svesniji svog tela dok ulazite u određeni položaj. Na časovima joge uče vas da su važne male, suptilne promene kako biste ispravili držanje – to dovodi do poboljšanja držanja tela na duge staze, a time stvarate i osećaj prijatnosti i zadovoljstva u sopstvenoj koži, što je sjajno za samopouzdanje.
Ključna asana: Drvo (Vrikshasana)
Ovaj položaj nas uči uspostavljanju ravnoteže, gradi svesni doživljaj tela i pomaže nam da preuzmemo kontrolu nad svojom posturom.

5. (VEROVALI ILI NE…) UBRZAVA PROCES OPORAVKA OD MAMURLUKA
Nakon izlaska, proslava ili nekoliko čaša vina više, verovatno vam je joga narednog jutra poslednja na pameti. Pa ipak, dokazano je da je upravo joga sjajan način da se ubrza metabolizam i detoksikuje organizam. Položaji kao što su “riba” i “sveća” stimulišu rad nadbubrežnih žlezda, poboljšavaju metabolizam i pomažu nam da se brže oporavimo od mamurluka. Svakodnevno vežbanje joga pomaže nam i da redovno izbacujemo toksine, olakšava varenje i gradi mišićnu masu.
Ključna asana: Uvrtanje kičme u sedećem položaju (Ardha Matsyendrasana)
Ovaj položaj detoksikuje organizam jer stimuliše rad jetre, bubrega i digestivnog trakta.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

 

Natural HealthmonstArrr_ /Getty Images via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.