Osećate ukočenost i napetost u mišićima? Možda vam nedostaje ovaj ključni nutrijent

Osećaj ukočenosti može nastati usled različitih faktora, a jedan, manje vidljiv, jeste i manjak ovog nutrijenta.

by | 22 aprila, 2021

Kada u organizmu imamo manjak određenih minerala i vitamina, to se očituje u načinu funkcionisanja našeg tela. A u slučaju ukočenosti, doktor funkcionalne medicine Mark Hajman, objašnjava da bi skriveni uzrok mogao biti deficit jednog od ključnih minerala – magnezijuma. (Pročitajte i… 7 znakova da vam u telu nedostaje nešto važno)

Nedostatak magnezijuma i ukočenost: Kakva je veza?

Magnezijum je esencijalni mineral koji učestvuje u mnogobrojnim telesnim funkcijama, od regulisanja krvong pritiska do olakšanja tenzije u mišićima i nervima.

– Razmišljajte o magnezijumu kao o relaksirajućem mineralu. On je potreban ćelijama za proizvodnju energije, ali i za mnogobrojne druge funkcije, pa i za opuštanje mišića, kaže doktor Hajman.

Šta se dešava kada nema dovoljno magnezijuma u organizmu?

– Osećaj zategnutosti i ukočenost u mišićima, kao i razdražljivost i promene raspoloženja, sve to može biti povezano sa nedostatkom magnezijuma. Deficit ovog minerala utiče u na pojave upala u organizmu, pa i na poremećaje ponašanja, kaže dr Hajman.

Kako povećati unos magnezijuma prirodnim putem?

Na našu sreću, mnogobrojne namirnice ga sadrže, a neke od njih su: spanać, blitva, grašak, brokoli, kelj, (crni) pasulj, soja u zrnu, sočivo, bademi, lešnik, orasi, kikiriki, avokado, banane, jagode, kupine, meso, kakao, jogurt, kefir, smokve, crna čokolada, smeđi pirinač, peršun, beli luk, smokve i ovas.

Da bi organizam pravilno apsorbovao magnezijum, uz namirnice bogate magnezijumom unosite i one bogate vitaminima B6 (banane, piletina, mahunarke, mleko, meso) i D (šampinjoni, riblje ulje, kozji sir, žitarice, tunjevina, žumance) kao i selenom (riba i morski plodovi), zaključuje doktor.

                 Iz redakcije „Natural Healtha“

Natural Health stefanamer / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.