Prolećno renoviranje doma kao terapija: Iskoristite psihološke benefite!

Zašto prolećno renoviranje doma može može da nam bude odličan pokretač ovog proleća?

by | 11 marta, 2021

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Prema najnovijim istraživanjima, prolećno renoviranje doma stvara osećaj sreće jer izaziva pojačano lučenje endorfina. Naravno, ono prvo i osnovno na šta pomislimo kada je renoviranje u pitanju jesu nove boje u našem životnom prostoru. Pored toga što krečenjem zidova štitimo površine, stvaramo ostećaj čistoće i svežine i unosimo promenu, koja takođe pozitivno utiče na raspoloženje. (Pročitajte i… Unesite zen u svoj dom! (Da, moguće je) )

Prolećno renoviranje doma: Idealne nove boje za zidove

Kao što znamo, boje i te kako utiču na raspoloženje. U nastavku saznajte koje nijanse da izaberete za određeni deo vašeg doma, kako biste postigli balans i harmoniju.

1 Neutralne i svetle nijanse

Ove godine, najpopularnije su sive nijanse, koje se kombinuju sa žutim i plavozelenim tonovima. Neutralne boje sjajno se slažu uz drveni nameštaj i sobne biljke, a stvaraju utisak zelene oaze mira.

2 Pastelne boje

Pastelne nijanse, poput anđeoski roze, smiruju, pa su idealne za dnevne, ali i spavaće sobe. Pored roze, preporučuju se i pastelne nijanse žute, ali i čuvena mint boja.

3 Spavaća soba
Plava nijansa umiruje, jer utiče na receptore u mozgu koji nas pripremaju za spavanje. Stoga, ukoliko patite od nesanice, probajte da sobu u kojoj spavate osvežite plavim tonovima. S druge strane, u spavaćoj sobi izbegavajte boje kao što su ljubičasta, smeđa ili olovnosiva. One su agresivne i izazivaju nemir i teskobu. Crvena je, prema feng-šui stručnjacima, pravi izbor ukoliko vam je cilj da privučete ljubav i u spavaću sobu unesete više strasti.

4 Malo je potrebno za sreću

Ukoliko želite da u dom unesete više optimizma, izaberite žute nijanse. Naime, ova boja asocira na sunčeve zrake, osvetljava prostor i utiče na kreativnost i raspoloženje.

5 Za veću produktivnost

Ukoliko imate “kućnu kancelariju” ili prosto imate posao koji radite od kuće, razmislite da taj kutak obojite u nijanse koje podstiču produktivnost. Za kancelarije se predlažu bela, svetloplava, braon, zelena i narandžasta boja.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Natural HealthFollowTheFlow / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.