Ulje crnog kumina: Šta je važno da znate

Istraživanja sugerišu da ovo moćno ulje može imati mnogobrojne primene u poboljšanju zdravlja. Proverite može li pozitivno uticati i na vaš problem?

by | 4 juna, 2021

Ulje crnog kumina se dobija iz semena Nigella sativa. U tradicionalnoj medicini koristi se više od 2.000 godina zbog mnogostrukih terapijskih blagodeti. Upravo zbog toga što je delotvorno u slučaju različitih zdravstvenih problema, posmatrano je kao panacea – kao univerzalno lekovito sredstvo.

A evo i šta kaže savremena nauka o ulju crnog kumina.

Ulje crnog kumina: Benefiti

Jak antioksidans

Ulje crnog kumina je bogat izvor antioksidansa, a najopsežnije proučavani je antioksidans timokinon. Njegova snažna sposobnost da zaštiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i da održi njihov integritet i funkciju učinila je da se kumin smatra jednom od najvažnijih biljaka za podršku imunološkom zdravlju. U kombinaciji s antibakterijskim, antigljivičnim i antivirusnim svojstvima, kumin je odlična opcija za prirodno jačanje imuniteta. (Pročitajte i… Zaštitite se od svih virusa! Ovo su najbolji dodaci za jačanje imuniteta)

Može da pomogne pri mršavljenju

U jednom osmonedeljnom istraživanju, 90 gojaznih žena, starosti od 25 do 50 godina, stavljene su niskokaloričnu ishranu i dobijale su 5 ml ulja kumina po obroku. Na kraju studije, ispitanice koje su uzimale ulje kumina izgubile su znatno više telesne težine i imale su manji obim struka od kontrolne grupe koja nije dobijala ulje kumina.

Upotrebljava se u slučajevima astme

Istraživanje je pokazalo da ulje kumina, a naročito timokinon iz ulja, može pomoći u slučaju astme smanjenjem upalnog procesa. Uzimanje ekstrakta crnog semena ublažava se kašalj i poboljšava funkcija pluća kod osoba s astmom.

Može smanjiti nivo šećera u krvi

Nekoliko istraživanja kod osoba s dijabetesom tipa 2 ukazuje da dnevna doza od 10 ml ulja kumina može znatno smanjiti nivo šećera u krvi natašte i nivo hemoglobina A1c (HbA1c), ako se uzima s propisanom terapijom, uz adekvatnu ishranu i odgovarajuću fizičku aktivnost.

Pomaže u smanjenju nivoa holesterola

Dva istraživanja, jedno vršeno na 90 gojaznih žena, a drugo kod 72 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2, otkrila su da je uzimanje 3 do 5 ml dnevno ulja kumina tokom osam do 12 nedelja znatno smanjilo nivo LDL (lošeg) i ukupnog holesterola.

Očuvanje funkcije mozga

Istraživanje na 40 zdravih starijih odraslih osoba otkrilo je značajna poboljšanja pamćenja, pažnje i kognicije nakon uzimanja po 5 ml kumina dva puta dnevno tokom devet nedelja.

Uticaji i na kožu i kosu

Pored medicinske upotrebe, ulje kumina se koristi i lokalno za pomoć kod različitih stanja kože i za hidrataciju kose. Istraživanje sugeriše da zbog svojih antimikrobnih i protivupalnih efekata ulje kumina može pomoći u lečenju nekoliko stanja kože, uključujući ekcem, suvu kožu i psorijazu.

Ulje crnog kumina: ostale potencijalne koristi

* Smirivanje simptoma reumatoidnog artritisa. Zbog svojih protivupalnih efekata, istraživanja sugerišu da ulje kumina može pomoći u smanjenju upale zglobova kod ljudi s reumatoidnim artritisom.
* Muška neplodnost. Istraživanja ukazuju na to da ulje kumina može poboljšati i kvalitet semena kod muškaraca kojima je dijagnostikovana neplodnost.
* Protiv gljivica. Takođe se pokazalo da ulje kumina dobro deluje protiv gljivica. Konkretno, može zaštititi od soja Candida albicans.

 

Više o ulju crnog kumina saznaćete na sajtu:  https://shop.bio-una.com

Fejsbuk stranica @Bio.Una
Pratite ih i na Instagramu @biouna

Natural Health Madeleine_Steinbach / iStock via Getty, promo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.