Uvod u Myung Sung: Svakodnevni život kao meditacija

Korejska vrsta meditacije – Myung Sung, dinamična je, aktivna i pomaže nam da pristupimo životu na holistički način.

by | 5 marta, 2021

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Meditacija nas uglavnom uči da se umirimo, utišamo, da pronađemo vremena u zauzetom dnevnom rasporedu i da zaboravimo na sve te spiskove i liste svakodnevnih zadataka. Myuang Sung nam govori upravo suprotno!

U ovom našem kosmosu, sve je povezano. Neki to nazivaju energijom, a neki životnom silom. Kada počnemo da se bavimo Myung Sungom, postajemo svesni povezanosti i učimo više o sebi, svojim vezama i o tome kako utičemo na svet oko sebe.

Naravno, lekcije se ne uče preko noći, ali prateći osam ključnih koraka Myung Sung meditacije, možda osetite veći osećaj mira i povezanosti, a da pri tom ne sedite mirno na meditacijskom jastuku.

Myung Sung: Korak po korak

1 Upoznajte svoje unutrašnje “ja”

Život nam nudi bezgranične mogućnosti da naučimo sve o sebi samima. Ako obratimo pažnju, primetićemo da misli utiču na to kako ćemo se osećati, a da su osećanja privremena. Naučićemo da identifikujemo koji je deo nas zapravo ono istinsko “ja.” Kada to shvatimo, na dobrom smo putu da postanemo najbolja verzija sebe.

2 Ravnoteža između ispravnog i istinitog

Neretko smo neodlučni ili donosimo pogrešne odluke, jer smo zbunjeni i ne znamo uvek šta je ispravno, a šta nije. Prava odluka je refleksija našeg unutrašnjeg stanja. Ako znamo šta osećamo povodom određene situacije, znaćemo šta je najbolje za nas. Nećemo uzimati u obzir šta je ono što drugi smatraju da je najbolje za nas. Prema filozofiji Myung Sung, pravi izbor predstavlja ravnotežu između ispravnog i istinitog. Kada se bolje povežemo sa samim sobom, razvijamo moralni kompas koji nam pomaže da lakše donosimo odluke.

3 Izbegavajte “doe chi” odnosno da “budete opijeni sopstvenim mislima”

U Koreji postoji izraz “doe chi”, što znači “biti opijen mislima”. Taj izraz se koristi da bi se opisali oni koji dozvole da im njihove misli i verovanja ograniče pogled na svet. Ljudi koji su “doe chi” često brinu samo o svojim interesima. Gledaju život kroz jednu prizmu i neretko ne pronalaze rešenja za svoje probleme. Kao kada biste nosili naočare za sunce i noću i žalili se da je mračno, a druge krivili za to. Bez obzira na to koliko se žalite, ništa se neće promeniti jer se odgovor nalazi u vama. Vežbanjem Myung Sunga otvaramo sopstvene vidike i širimo perspektivu. Tako dobijamo moć da menjamo svoju realnost.

4 Nasleđe koje ostavljamo narednim generacijama

Naša imena i lica naredne generacije možda će zaboraviti, ali naša dela su ono što ostaje. Pri tom ne mislimo na materijalne vrednosti. Kada počnete da tražite načine da ostavite nešto za buduće generacije, shvatićete da su male, svakodnevne prilike za to svuda oko nas. Na primer, krenimo od čistije i zdravije planete.

5 Živeti časno i pošteno

To znači poštovati druge i voleti sva živa bića. Biti ljubazan i saosećajan. Ne znamo kroz šta drugi prolaze i ne želimo da nanesemo još više štete i bola u univerzumu. (Pročitajte i… Unesite zen u svoj dom)

6 Promenite stvarnost nabolje

Svi imamo moć da promenimo stvarnost nabolje ili nagore. Kada dozvolimo da spoljašni faktori utiču na naše unutrašnje “ja”, naša realnost postaje emotivno turbulentna. Negativne situacije nas zarobe i gubimo dodir s nama samima. Udaljavamo se od cilja. Kada ne dozvolimo da spoljašnji svet utiče na našu realnost, kultivišemo osećaj dubokog mira i snage koju nosimo sa sobom u svaku novu situaciju. Osnaženi smo i lakše se borimo s tenzijama i novim preprekama. Uz sve to, imamo jasnu viziju onoga što nas čeka.

7 Zrnca mudrosti

Mudrost je hrana prosvetljenja. Kada otvorimo um, stvaramo mir i približavamo sebe – sebi. Za vežbanje Myung Sung meditacije, potrebno je da tražimo mogućnosti da postanemo mudriji. To je put na kojem ste sami i niko ne može umesto vas da traga za mudrošću.

8 U harmoniji s okolinom

Ukoliko pokušavate da živite protiv prirodnog poretka, to liči na plivanje uzvodno. Nećete se mnogo pomaći, ali ćete potrošiti dosta energije. Važno je da učimo da jasnije sagledavamo povezanost sa svetom i da živimo u harmoniji s okolinom. Tek kada pratimo tok prirode i živimo u ravnoteži s njom, možemo dostići osećaj blagostanja u telu, duši i umu.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

 

lepotaizdravlje.rsyanjf / Getty Images via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.