Kako zaustaviti i izlečiti bradavice? Pitali smo stručnjake!

by | 18 oktobra, 2023
Kako zaustaviti i izlečiti bradavice? Pitali smo stručnjake: dr Bogdanović

Bradavice su neželjeni “gosti” na koži mnogih. Iako u suštini nisu ozbiljan zdravstveni problem, njihov izgled može izazvati nelagodu, a prečesto se nalaze na mestima gde samo smetaju, kao što su su šake ili stopala na primer, pa su učestala pitanja o najboljim metodama za njihovo uklanjanje. Što je potpuno razumljivo kada se ima na umu da je reč o veoma upornim virusnim izraštajima na koži koji se lako mogu rasejati na druge delove tela, ali i na druge osobe. Kako bismo razumeli šta su zapravo bradavice, kao i kako se efikasno boriti protiv njih, obratili smo se stručnjacima iz poliklinike Diva dr Bogdanović koji već više od 25 godina koriste oprobane i dokazane metode za uklanjanje ovih dosadnih promena na koži sa uspešnošću od čak 97%.

I zato, zaboravite na razne pristupe koji imaju malo ili nimalo efekta, evo šta kažu ovi iskusni lekari specijalisti estetske hirurgije i dermatologije o tome koje metode daju najbolje rezultate za uklanjanje bradavica.

Šta su zapravo bradavice?

Bradavice su male izrasline na koži, obično u istoj boji kao i okolno tkivo, koje većina nas doživljava kao bezopasne, ali i prilično neugodne. One se razvijaju kada se koža inficira različitim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Iako većina bradavica nije opasna po zdravlje, njihova pojava može izazvati estetske i psihičke nelagodnosti, ali i fizičke, kada se nalaze na mestima stalnog trenja ili na koži koja je potencijalno izložena čestim povredama.

Pored toga, važno je naglasiti da su ove izrasline, s obzirom na to da su virusnog porekla, izrazito zarazne, te da se mogu lako prenositi s osobe na osobu ili na različite delove tela iste osobe. Zato i jeste bitno energično ih lečiti.

Zašto su neki ljudi skloni pojavi bradavica i kako sprečiti njihovo širenje na druge?

Tri najčešća „okidača“, odnosno uzroka za pojavu bradavica su:

 • pad imuniteta,
 • stres i
 • mikropovrede kože, koje predstavljaju ulazno mesto za virus – poput ogrebotina ili sitnih ranica nastalih usled trenja lančićem na vratu ili posekotinom od brijača u zoni pazuha ili prepona.

Spadaju u česta oboljenja kože i pogađaju od 7 do 10% ukupne populacije, a posebno ugrožene kategorije su:

 • osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom,
 • osobe sa sistemskim bolestima,
 • dijabetičari,
 • tinejdžeri i deca.

Da bi se sprečilo rasejavanje bradavica dalje po telu, kao i prenos virusa na druge ljude, potrebno je pridržavati se ovih nekoliko jasnih pravila:

 • ne treba češati bradavice,
 • ne treba pokušavati samostalno skidanje bradavica,
 • u sportskim salama ili na bazenima ne treba hodati bos, jer se na vlažnim mestima virusne bradavice lako prenose,
 • mesta na kojima su se pojavile bradavice, posle kupanja ne treba trljati peškirom, već sušiti blagim tapkanjem,
 • ne dozvolite da druge osobe koriste isti peškir.

Iritirane bradavice mogu krvariti, te se u tom trenutku lako mogu prenositi dalje po telu ili na druge osobe.

Radiotalasno uklanjanje bradavica

uklanjanje-bradavica-radio-talasima-poliklinika-diva-dr-bogdanovic-beograd

Uklanjanje bradavica radio-talasima; Poliklinika Diva dr Bogdanović, Beograd

U borbi protiv ovih dosadnih i neugodnih izraslina na koži, stručnjaci iz Poliklinike Diva, pod vođstvom dr spec. Svetlane Bogdanović, koriste radiotalasnu dermatohiruršku tehniku koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda sa uspešnošću od čak 97%. Proces uklanjanja bradavica na taj način uključuje detaljan klinički pregled, lokalnu anesteziju u obliku kreme i precizno uklanjanje bradavice koristeći radio-talase. Pacijenti se posle tretmana mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

7 razloga za uklanjanje bradavica radio-talasima

Zato što je skidanje bradavica radio-talasima:

 • maksimalno precizna metoda koja daje dugoročan rezultat,
 • brzo (intervencija po bradavici traje od 20 do 30 sekundi),
 • komforno za pacijenta (koristi se anestezija u obliku kreme),
 • efikasno,
 • tehnika sa kojom je dovoljan SAMO 1 tretman,
 • metoda koja ostavlja skoro neprimetne ožiljke,
 • veoma sofisticirana, pa se njome mogu uklanjati i bradavice oko očiju.
uklanjanje-bradavica-radiotalasnom-tehnikom

Uklanjanje bradavica radiotalasnom tehnikom u poliklinici Diva dr Bogdanović u Beogradu

Lasersko uklanjanje – metoda izbora za posebne slučajeve bradavica

 • veoma sofisticirana, pa se njome mogu uklanjati i bradavice oko očiju.

Pored radiotalasne metode, lasersko uklanjanje je drugi pristup koji se često koristi u poliklinici Diva dr Bogdanović, naročito za bradavice koje se nalaze na dlanovima i stopalima. Efikasnost ovog bezbolnog tretmana je izuzetna i sto je veoma značajno nema perioda oporavka i ne ometa svakodnevne aktivnosti.

Laserom se skida sloj po sloj bradavice – orožali deo, do zdravog tkiva. Ovaj metod se najčešće koristi za mozaične (verrucea vulgaris) ili zaravnjene bradavice (verrucea plane).

Procedura je veoma komforna i potpuno bezbolna tako da se može primenjivati i kod dece već od 5 ili 6 godina starosti. Intervencija je potpuno beskrvna jer se skida samo keratinski sloj bradavice. Koren bradavice se uklanja termičkim dejstvom laserskog zraka, bez formiranja ranica.

Zašto je važno rešiti se bradavica?

Osim što pružaju estetski neugodan izgled, bradavice mogu izazvati fizičku nelagodnost Njihovo pravovremeno uklanjanje sprečava širenje virusa na druge delove tela ili na druge ljude.

Zašto se odlučiti za polikliniku Diva dr Bogdanović?

poliklinika-diva-dr-bogdanovic-lekari-specijalisti-dermatologija-estetska-hirurgija-antiaging-beograd

Poliklinika Diva dr Bogdanović, lekari specijalisti, dermatologija, estetska hirurgija, antiaging, Beograd

Ako tražite stručnjake sa višedecenijskim iskustvom i inovativnim pristupima, poliklinika Diva dr Bogdanović je pravi izbor. Ne samo da nude efikasna rešenja za uklanjanje bradavica, već pružaju i BESPLATNE konsultacije, gde pacijenti mogu saznati sve o metodama uklanjanja koje su im na raspolaganju.

U borbi protiv bradavica, ključ je odabrati pravu metodu i stručnjake koji znaju kako pristupiti problemu. Poliklinika Diva dr Bogdanović se pokazala kao lider u ovom polju. Doktorka Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnovala je polikliniku Diva 1991. godine, a od 1995. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu, te i dalje sa svojim stručnim timom nastavlja da postavlja visoke standarde u lečenju svih izraštaja na koži.

Za više informacija posetite polikliniku Diva dr Bogdanović ili zakažite besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Poliklinika Diva na 3 adrese u Beogradu :

Kosovska 34, Stari grad

Njegoševa 19a, Vračar – Slavija i

Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

Andreja Damnjanović, Maja Miličević