Losion i mleko za telo: Smeju li se nanositi na lice

by | 17 novembra, 2023
Losion i mleko za telo: Smeju li se nanositi na lice; žena razmazuje po koži kremu za telo

Losion i mleko za telo s razlogom nose oznaku “za telo”, dakle nisu pogodni za negu kože lica i toga se treba pridržavati.

Zdrava, lepa koža zahteva pravilnu i redovnu negu. Ovoj istini nije potrebno objašnjenje ili dokaz. Danas svaka osoba savršeno razume da će redovnim poštovanjem pravila nege kože lica i tela ona biti zdrava, lepa i blistava.

Istini za volju, svima bi laknulo kada bi postojala neka univerzalna krema koja bi zadovoljila sve potrebe naše kože – od temena do pete. Koliko često vidimo uputstva na pakovanju kozmetike: za lice, telo, ruke, stopala? Da, skoro uvek. Pa, ona su tu s razlogom i treba ih uvažiti. Ova podela je daleko od slučajne – apsolutno je logična i ispravna. Dakle, koja je razlika između kreme za lice i kreme za telo?

Losion i mleko za telo su “samo za telo”!

Koža je najveći organ po površini i uopšte nije ujednačena na različitim delovima tela. Debljina dermisa varira od 0,5 do 5 mm, a debljina epidermisa – 35 mm do 1,5 mm u različitim oblastima. Najtanje oblasti  nalaze se u predelu lica i vrata. Shodno tome, moć prodiranja aktivnih komponenti i njihova koncentracija su potrebni u mnogo manjim količinama nego u gušćim područjima.

Za deblju, grublju kožu na telu potrebni su aktivniji provodnici i koncentracije aktivnih sastojaka kako bi se obezbedila pravilna ishrana i hidratacija, dok se za lice koriste znatno manje proporcije. Na osnovu prve razlike, već je jasno koliko mleko i losion za telo mogu štetiti koži lica. Kao prvo, povećavaju reaktivnost kože, zatim izazivaju alergijske reakcije, začepljuju pore, pogoršavaju postojeće kožne tegobe (akne, rozacea) i izazvaju elergijske reakcije.

Lojne žlezde na koži lica su veoma aktivne, dok su na telu manje aktivne, a na dlanovima i tabanima su potpuno odsutne. To je delimično razlog zašto toliko volimo guste, hranljive teksture za telo i ne podnosimo njihov kontakt s kožom lica.

Podela na tipove kože uglavnom se odnosi na kožu lica i vlasišta, dok je koži tela kod skoro svih potrebna značajna dopuna hidrolipidnog omotača i ishrana. Podela na tipove kože tela nije napravljena, već je određena stepenom neophodne hidratacije i ishrane. Za kožu lica kreme se uvek biraju na osnovu tipa kože i njenog stanja, a dele se i na dnevne i noćne.

Lice zahteva posebnu negu

Lice je jedini deo tela koji je uvek u kontaktu sa spoljašnjom sredinom i nije prekriven odećom. Koža lica je na prvom mestu po fotooštećenosti, a samim tim i ranom starenju. Nije tajna da su filteri za sunčanje izuzetno neophodni, a proizvodi za telo ih uglavnom ne sadrže.

Dolazimo do još jedne veoma važne razlike između krema za telo i lice. Savremene kreme za lice sastoje se od dragocenih sastojaka koji usporavaju pojavu znakova starenja (opuštena koža, bore, dehidracija). Sastojci u kremama za lice bore se protiv slobodnih radikala, posvjetljuju kožu, ujednačavaju teksturu, jačaju krvne sudove…

 

Marina Demeshko/gettyimages.co.uk