Svetlosna terapija za lice: Da li svetlosne maske imaju efekta

by | 11 oktobra, 2023
Svetlosna terapija za lice: Da li ima efekta; žena na tretmanu svetlosnom maskom

Svetlosna terapija za lice je jedan od novijih trendova koji je preplavio društvene mreže. A da li je zaista toliko delotvorna kako to tvrde pobornici, među kojima su i mnoge slavne ličnosti.

U prodaji se mogu naći različite maske za svetlosnu terapiju kod kuće, a proizvođači tvrde da znatno poboljšavaju stanje kože. Da li je to tačno?

Svetlosna terapija za lice: Šta su maske za svetlosnu terapiju i kako deluju

“Maske za svetlosnu terapiju su uređaji za nošenje koji emituju različite talasne dužine svetlosti za tretiranje problema s kožom. Oni rade tako što koriste talasne dužine svetlosti da ciljaju različite hromofore (molekule koje apsorbuju svetlost)”, objašnjava dermatolog Džin Čarls. “Ovaj proces izaziva brojne biološke promene na koži. Kao što su ubrzano zarastanje rana, sinteza kolagena i elastina, eliminacija bakterije koje izazivaju akne i smanjenje hiperpigmentacije“, objašnaknejava dr Rosmi Barios.

Maske za svetlosnu terapiju kod kuće razlikuju se u zavisnosti od proizvoda i proizvođača, ali obično se nose 10 do 20 minuta. “Važno je napomenuti da maske za svetlosnu terapiju kod kuće možda nisu toliko moćne kao profesionalni tretmani koji se izvode u ordinaciji dermatologa“, kaže kozmetički hemičar Dejvid Petrio. “Intenzitet i efikasnost svetlosne terapije može da varira u zavisnosti od uređaja.”

Potencijalne prednosti maski za svetlosnu terapiju

Maske za svetlosnu terapiju kod kuće učinile su tretman svetlosnom terapijom popularnijim i pristupačnijim. Međutim, dermatolozi već neko vreme koriste LED svetlo za lečenje problema sa kožom.

Crveno svetlo: Najčešće se koristi za anti-aging efekat. Crveno svetlo stimuliše proizvodnju kolagena, pomažući u smanjenju pojave finih linija i bora.

Plavo svetlo: Koristi se zbog svojih antibakterijskih svojstava. Plavo svetlo smanjuje upalu, pomaže u sprečavanju akni tako što cilja na bakterije odgovorne za izazivanje akni.

Zeleno svetlo: Često se koristi za smanjenje hiperpigmentacije i ujednačavanja tona kože. Zeleno svetlo cilja na ćelije odgovorne za proizvodnju melanina i pomaže u razbijanju viška pigmenta u koži.

Žuto svetlo: Poznato po svojim umirujućim efektima na kožu, žuto svetlo može pomoći u smanjenju crvenila, upale i iritacije. Žuta svetlost takođe može biti korisna za ljude sa kožom sklonom rozacei ili osetljivom kožom.

Infracrveno svetlo: Ova vrsta svetlosti prodire dublje u kožu od drugih boja i često se koristi za poboljšanje cirkulacije, smanjenje upale i podsticanje zarastanja rana.

Potencijalni rizici i neželjeni efekti

Stručnjaci se slažu da generalno gledano, ne postoji veliki rizik od upotrebe maski za svetlosnu terapiju kod kuće. “Ponekad se ljudi pitaju da li ovi uređaji mogu da izazovu opekotine lica, ali infracrveno zračenje ovih maski samo zagreva tkivo bez ikakve mogućnosti opekotina”, objašnjava Barios. Uz to, ona naglašava važnost da maska za svetlosnu terapiju moraju biti od renomiranog dobavljača.

Kada koristite masku za svetlosnu terapiju kod kuće, zaštita očiju veoma je važna. Koristite zaštitne naočare koje se nalaze u pakovanju zajedno s maskom.Ako imate osetljivu kožu ili uzimate određene lekove, korišćenje maske za svetlosnu terapiju kod kuće možda nije najbolji izbor za vašu kožu. „Dok se svetlosna terapija generalno dobro podnosi, neke pojedinci mogu iskusiti blage, privremene neželjene efekte kao što su crvenilo, suvoća ili iritacija”, kaže Petrio. “Ovi neželjeni efekti obično nestaju ubrzo nakon tretmana.”

Prema nekoliko objavljenih studija, postoje dokazi da LED maske tretiraju fine bore i probleme starenja tako što povećavaju kolagen, poboljšavaju elastičnost kože i uklanjaju akne. Studija koju je objavio Journal of Investigative Dermatology pokazala je da LED maske kod kuće efikasno smanjeni znake starenja. Međutim, većina dermatologa se slaže da maska za svetlosnu terapiju kod kuće nije brzo rešenje ili lek za sve probleme sa kožom. Maske za svetlosnu terapiju kod kuće mogu biti korisne, ali samo ako već imate dobru rutinu nege kože koju dosledno sprovodite. Ako nemate naviku da redovno nanosite SPF i koristite retinol, maske za svetlosnu terapiju neće dati željene rezultate.

Neophodni proizvodi za jesenju bjuti rutinu

GrashAlex/gettyimages.com