Pravila brijanja bikini zone za nežnu i osetljivu kožu!

Nepravilno brijanje ne samo da povećava količinu neželjenih uraslih dlačica i iritacija na telu, već može i oštetiti vašu kožu. Podelićemo sa vama kako ovu proceduru učiniti manje traumatičnom.

by | 9 jula, 2022
Pravila brijanja bikini zone za nežnu i osetljivu kožu!

Koža na našem telu je veoma različita od one koja se nalazi u bikini zoni. Tamo je ona najosetljivija i sklona isušivanju. Odmah nakon brijanja često se pojavljuju crvenilo i iritacija što je jednostavno nemoguće sakriti. Prema mišljenju dermatologa, najbolji način za uklanjanje dlačica u ovoj oblasti je odlazak u salon kao najbolji način da se rizik od neprijatnih posledica svede na minimum.

Nažalost, mnoge od nas ne mogu sebi priuštiti da posveti vreme i novac salonskoj proceduri. Kao rezultat toga, koža koja uvek „pati“ od tvrdog brijača, posekotina i iritacija. Srećom, imamo preporuke, uz striktno poštovanje kojih možete značajno pojednostaviti svoj život i više se ne plašiti da idete na plažu čak ni u kupaćem kostimu, poput Kendal Džener.

1. Uvek koristite nameske preparate i proizvode za pre i posle brijanja

Veoma je važno da pravilno pripremite kožu za proceduru: nanesite bilo koje kozmetičko prirodno ulje (na primer, kokosovo ulje) 10-15 minuta. Ako je koža iritirana i isušena, onda vam je svakako potreban piling (mekani proizvodi sa malim česticama pilinga će poslužiti). Piling će ukloniti višak prljavštine koja može začepiti pore i izazvati izbijanje. Pored toga, alat radi kao budilnik u odnosu na urasle dlake.

Dlačice možete obrijati samo nakon nanošenja kreme za brijanje. Na kraju postupka nanesite poseban gel, losion ili nekomedogenu kremu da biste umirili kožu.

2. Koristite samo svoj brijač

Ne bi trebalo da delite isti brijač sa prijateljem, sestrom, a pogotovo ne sa dečkom, mužem ili bilo kojim muškim članom porodice!.
Menjajte žilete što je češće moguće! Staro sečivo postaje tupo i neujednačeno od dugog rada, tako da je lakše poseći se njime nego efikasno ukloniti neželjenu „vegetaciju“.

Pored toga, tuđi brijač čuva stotine bakterija koje mogu izazvati akne na vašem telu. Uzgred, pokušajte da date prednost mašinicama za osetljivu kožu – njihove oštrice su manje traumatične.

3. Odmah tretirajte posekotinu

Čak i uz veoma pažljivo brijanje, postoji opasnost od povrede osetljive kože. Da biste sprečili iritaciju, posekotinu prvo tretirajte tonikom za lice, a zatim nanesite gel od aloje ili laganu kremu (najbolje sa antiinflamatornim i umirujućim sastojcima, kao što su kamilica ili neven).

EKSTRA:
A B C saveti da izbegnete posekotine tokom brijanja

A. Uvek pustite da se vaša koža zagreje pre brijanja da biste izbegli iritaciju i otvorili pore za bliže brijanje. Učinite piling pre depilacije da biste uklonili mrtvu kožu i smanjili rizik od uraslih dlačica. Za ovo koristite piling za telo, a zatim ne zaboravite da nanesete hidratantnu kremu.

B. Uobičajena greška mnogih od nas je da preskoče penu za brijanje u korist gela za tuširanje ili šampona. Iako i ovaj trik funkcioniše, za najbolje rezultate ipak je najbolje da koristite određeno sredstvo za čišćenje: nanesite tanak, ravnomeran sloj pene na kožu, uključujući i gležnjeve.

C. Brijte se u pravcu rasta dlačica kako biste izbegli posekotine i urasle dlake. Iako će uklanjanje dlaka u pravcu protiv rasta dati bolje rezultate, ne treba se zanositi ovom metodom ako imate osetljivu kožu.

4. Izaberite pravi donji veš

Preporučljivo je izvršiti bikini brijanje uveče ili tokom celog slobodnog dana. I ne više od 2 puta nedeljno. Dva do tri dana nakon brijanja, najbolje je izbegavati hulahopke, sintetičko ili čipkasto donje rublje kako biste eliminisali svako moguće trenje i širenje neželjenih bakterija. Dermatolozi savetuju da ovih dana nosite bezšavne pamučne opcije.