Kako je zadnjica Kim Kardashian postala društvena norma?

by | avgust 30, 2022
zadnjica Kim Kardashian

Zadnjica Kim Kardashian, zategnuta i obimna, etablirala su se u popularnoj kulturi, uzdižući ranije nedovoljno zastupljene ideale lepote. Trend ili prava promena paradigme? Pokušavamo da dešifrujemo o čemu se radi.

Prošlog decembra, jedna francuska TV platforma je objavila novi dokumentarac, koji se bavio okruglim i punim zadnjicama koje su postale glavni kriterijum lepote. Zadnjica je deo novog idealnog tipa tela koji izgleda ovako: tanak struk, ravan stomak i mišićava, zategnuta zadnjica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian (@kimkardashian)

Zadnjica Kim Kardashian kao imperativ lepote

Stručnjaci iz dokumentara se slažu da je gorenaveden opis tela postao sinonim za „multikulturalno telo“. Oni naglašavaju da ljudski rod iz svake etničke grupe uzima ono što smatra najlepšim, pa je tako ideal lepote zapravo mešavina svih rasa i kultura.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)


Velike i oble zadnjice postale su popularne pojavom rijaliti zvezde Kim Kardashian. Pre nje, ovakvim atributom, na javnoj sceni, dičila se samo Jennifer Lopez, a danas u svetu muzike imamo i Nicki Minaj, Kardi B, Meghan Thee Stallion, Iggy Azaleau… Isto tako, stručnjaci veruju da su obline danas u prvom planu i zahvaljujući ekspanziji poznatih dama afroameričkog i latinoameričkog porekla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iggy Azalea (@thenewclassic)


Bujna zadnjica se smatra atributom koji bi trebalo da bude karakterističnan upravo za spomenute žene. I seže vekovima unazad, sa likom Saartjie Baartman, poznatom kao Crna Venera. Ona je bila robinja rođena oko 1788. godine u Južnoj Africi. Bila je izložena u ljudskim zoološkim vrtovima u centralnoj Evropi 1810-ih godina zbog veličine svoje zadnjice. Danas, velika zadnjica predstavlja prihvatljiv pa čak i poželjan atribut, a nekada, Afroamerikanke su upravo po tome bile prepoznatljive.

Sa druge strane, neki stručnjaci smatraju da se u srednjim i nižim klasama, velika zadnjica ne slavi kao ideal lepote. Ipak, sve se menja kako se više penjemo na društvenoj lestvici. Ipak, standardi lepote variraju tokom vekova, pa se moramo zapitati da li će velika zadnjica kao novi ideal lepote ostati trajan ili ne? Šta vi mislite?

Da li su velike zadnjice zaista ideal lepote?

Loading ... Loading ...

Estetski zahvati Kim Kardashian koje je ipak priznala da radi

Lepota i zdravlje Dimitrios Kambouris / Staff via Getty Entertainment