Khloe Kardashian čeka bebu preko surogata: Kakav je slučaj sa surogat materinstvom kod nas?

by | jul 19, 2022
Khloe Kardashian čeka bebu preko surogata

Kao bomba odjeknula je vest da Khloe Kardashian čeka bebu preko surogata. A nas je interesovalo kakva je situacija kod nas, kada je surogat majčinstvo u pitanju.

Khloe Kardashian i njen bivši partner Tristan Thompson očekuju dete, preko surogat majke. Njih dvoje zajedno imaju ćerku True, a sada očekuju sina. Beba je začeta u novembru, kako navode dobro informisani izvori.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tristan Thompson (@realtristan13)

Khloe Kardashian čeka bebu preko surogata

Uprkos nedavnim navodima, par nije ponovo zajedno i nisu u kontaktu još od decembra, osim zbog pitanja zajedničkog roditeljstva. Sina su začeli pre nego što je otkriveno da Tristan očekuje dete sa fitnes modelom Maralakee Nichols, u decembru prošle godine.

Kako navode mediji, Khloe je zahvalna surogat majci na „neverovatnom blagoslovu“. A kada je u pitanju ceo ovaj proces, nas je interesovalo kakva je situacija kod nas.

Surogat majčinstvo u Srbiji

Prošle godine, u javnosti su se pojavili navodi da bi ovaj vid trudnoće i majčinstva mogao biti moguć u Srbiji, ukoliko se usvoji prednacrt Građanskog zakonika koji reguliše porodične odnose.

Ovaj vid trudnoće postiže se sklapanjem ugovora o rađanju, a u najvećem broju slučajeva, trebalo bi da bude omogućen samo onim ženama koje iz medicinskih razloga ne mogu da ostanu u drugom stanju (ukoliko su rođene bez materice ili su im reprodutkivni organi odstranjeni hirurškim putem).

Ono što predstavlja problem kod nas jeste što surogat materinstvo generalno nije jednako regulisano u zemljama gde je legalno, te ne postoji univerzalni obrazac koji bi se mogao preuzeti.

Pre usvajanja i izmene i dopune zakona, potrebno je otkloniti brojne dileme kao što su psihološka i moralna pitanja,  novčana nadoknada surogat majke, razlozi zbog kojih žena pristaje da bude surogat, te opasnost od zloupotrebe.

Do sada je surogat materinstvo priznato u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Izraelu i Grčkoj.

Pored Khloe, na surogat majčinstvo odlučile su se i Kim Kardashian, Nicole Kidman, Cameron Diaz, Priyanka Chopra, Ronaldo, Elon Musk, Brad Pitt i Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker i mnoge druge.

Kim Kardashian je, nakon rođenja prva dva deteta, Saint i North, imala komplikacije sa reproduktivnim organima, pa se odlučila na surogat.

Neverovatno smo zahvalni surogat majci koja je ostvarila naše snove i podarila nam najveći poklon, objavili su Kim i Kanye nakon rođenja ćerke Chicago 2018. U maju naredne godine, takođe preko surogata, ovaj par dobio je i sina Psalma.

 

 

 

 

Lepota i zdravlje Dimitrios Kambouris / Staff via Getty Entertainment