Sok od luka i nega kose: Novi hair trend koji je lansirala reperka Cardi B

by | oktobar 3, 2022
sok od luka i nega kose

Ma koliko čudno zvučalo, sok od luka i nega kose i te kako idu zajedno, a to nam je potvrdila i zvezda Cardi B.

Od šminke do manikira, lepota Cardi B u fokusu je otkako se pojavila na sceni. Ali u poslednje vreme, njeni dugi, raskošni pramenovi su ti koji su privukli našu pažnju. Ispostavilo se da tajna njene kose nije magični dodir slavnog frizera ili ekskluzivni proizvod. Njeno tajno oružje je zapravo voda od luka.

Reperka je na društvenim mrežama otkrila da koristi ovakav čaj za negu svoje kose.  Kako je navela reperka, ona to radi već šest godina i uverena je da je to put do zdrave kose. Ona je priznala da ovaj čaj ne ostavlja miris luka, a da kosi daje sjaj. A šta na ovo kažu stručnjaci?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cardi B (@iamcardib)

Sok od luka i nega kose- da ili ne?

GLAVNE PREDNOSTI: Bogat antioksidansima i vitaminima, ima antimikrobno i antiinflamatorno dejstvo.

KO TREBA DA GA KORISTI: Bezbedan je za sve tipove kose.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Najbolje je koristiti jednom nedeljno.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: Arganovim uljem, uljem sandalovine i pirinčanom vodom.

Šta je sok od luka?

Iako možete dodati luk u svoju salatu, čaj sa lukom za kosu je druga priča. Luk konačno dobija priznanje i više nije tajna industrije kao glavni sastojak lepote. Bogat antioksidansima i flavonoidima, luk deluje antimikrobno, antigljivično i protivupalno što ga čini savršenim oružjem za rešavanje problema sa kosom kao što je perut.

Drugim rečima, Cardi B je na dobrom putu.

Prednosti soka od luka za kosu

Čaj sa lukom je pun hranljivih materija koje su dobre za nas. Međutim, važno je napomenuti da upotreba soka od luka za kosu nije mnogo proučavana. Postojala je mala studija objavljena u Journal of Dermatology koja je testirala sok od luka kao tretman za alopeciju areatu (vrstu autoimunog gubitka kose). Studija je zaključila da je sok od luka bio efikasan u podsticanju rasta kose, ali mehanizam na koji je delovao nije bio jasan. Loša strana je to što je studija sadržala veoma mali broj učesnika.

Uprkos nedostatku studija — i konkretnih dokaza da je voda od luka dobra za kosu — ipak vredi pokušati.  Ovo su prednosti vode od luka za kosu:

* Pospešuje sjaj i ukupnu lepotu kose;
* Teorija o korišćenju vode od luka za kosu zasniva se na luku koji sadrži mnoge hranljive materije uključujući sumpor, koji se smatra važnim mineralom za rast kose i proizvodnju keratina (jedna od komponenti kose. Sumpor takođe može poboljšati rast kose. Pored toga, sumpor može pomoći u jačanju kose i poboljšanju elastičnosti;
* Protivupalna i antigljivična svojstva luka mogu pomoći u poboljšanju iritacije i svraba vlasišta. Može da ublaži gljivične infekcije koje mogu izazvati perut. Takođe pomaže u poboljšanju cirkulacije kada se kombinuje sa masažom vlasišta;
* Vitamin A je sveobuhvatan dobar vitamin koji pomaže u održavanju vlasišta zdravim; uspostavlja optimalno okruženje za rast kose i ukupnu lepotu. Čaj od luka takođe sadrži i vitamin C, moćan antioksidans koji štiti kosu i kožu glave od izazova iz životne sredine.
* Prirodni antioksidant, antiinflamatorni i antibakterijski, različite studije su otkrile da kvercetin može inhibirati PGD2, koji negativno utiče na životni ciklus kose. Kvercetin je vrsta flavonoida sa kojim je prepun luk. Flavonoidi mogu zaštititi kožu od oštećenja slobodnih radikala i starenja, što može poboljšati zdravlje folikula dlake. Ovi flavonoidi takođe mogu imati vazodilatatorna svojstva, koja povećavaju protok krvi u kožu glave (i u folikul), što može povećati rast kose.

Sok od luka i nega kose- tip kose

Pošto nije bilo detaljnih studija o čaju od luka u nezi kose, nije poznato za koje tipove kose je najbolja i da li bi trebalo da je izbegavate. Međutim, stručnjaci pretpostavljaju da je verovatno pogodan za sve tipove kose.

Oni sa alergijom na luk treba da se klone tretmana „uradi sam“. Čaju od luka i sok od luka mogu izazvati alergijski kontaktni dermatitis (alergija na koži) kod onih koji su alergični ili osetljivi.

Kako koristiti sok od luka za kosu

Iseckajte luk i stavite u sokovnik kako bi se iscedio sok. Isto tako, luk možete usistniti u blenderu. Pastu procedite kroz gazu i dodajte u vodu kojom ćete ispirati kosu. Takođe, luk možete iseckati i potopiti u 2 litre vode te ostaviti preko noći.

Kada se koristi kao sredstvo za ispiranje , najbolje je da ne koristite vodu s lukom više od jednom nedeljno. Neki ljudi svaki drugi dan stavljaju sok od luka direktno na kožu glave. Izazov, međutim, može biti miris. Neprijatan miris crnog luka može se prigušiti sokom od limuna.

 

Lepota i zdravljeFrazer Harrison / Staff via Getty Entertainment