Akupunktura ublažava menstrualne BOLOVE

by | februar 20, 2010

Akupunktura može biti od pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova, od kojih pati više od polovine mladih žena, ukazuje jedno južnokorejsko istraživanje.

AkupunkturaNjime su razmotreni rezultati 27 ranijih studija, kojima je obuhvaćeno gotovo 3.000 žena, preneo je Rojters. Stručnjaci Orijentalne bolnice pri Medicinskom centru Univerziteta „Kjung Hi“ su ustanovili da su iglice znatno delotvornije protiv menstrualnih bolova od pilula i biljnih medikamenata.

 

Uzrok uspešnosti akupunkture u ovim slučajevima stručnjaci pronalaze u činjenici da iglice stimulišu proizvodnju endorfina i serotonina u centralnom nervnom sistemu. Ove materije ljudsko telo inače prirodno proizvodi tokom fizičke aktivnosti ili nekog uzbuđenja i one čine da se čovek bolje oseća. I američki Nacionalni institut za zdravlje navodi akupunkturu kao moguć efikasan način borbe protiv menstrualnih bolova.

 

Uzrok mnogih slučajeva menstrualnih grčeva nije jasan. Kod nekih žena bol – praćen osećajem naduvenosti, mukom, povraćanjem, dijarejom, vrtoglavicom i glavoboljom – može s godinama da se pojačava ili može da traje sve duže.

Kod oko 10 odsto mladih žena ovaj problem je toliko izražen da ne mogu da idu na posao, što ima za posledicu godišnji gubitak milijardi dolara.

 

Među uobičajene tretmane menstrualnih grčeva spadaju fizičke vežbe, lekovi protiv bolova i grejanje malog stomaka. Doktori za zapadnjačku medicinu sve češće se okreću akupunkturi kao dopunskom sredstvu za ublažavanje bolova.

 

Izvor: Tanjug-Ekos

Tagovi: