Čišćenje patika, pogotovo belih, veliki je izazov, evo kako da usavršite ovaj proces

by | septembar 18, 2020
pranje patika

Posedovanje bilo kog odevnog predmeta u beloj boji uvek je rizično – posebno kada je u pitanju obuća. Bele patike, koje mnogi obožavaju, veoma su teške da se održe čistim – one htele-ne htele moraju da podnesu sve vrste prljavštine i terena kao i vremenske uslove. Tokom letnjih meseci ovo nije tako teško, ali, kada nam jesen i zima stignu, bele patike su ili spakovane u kutiji ili obuvane u retkim prilikama. Za razliku od odeće, ne možemo tako jednostavno baciti par patika u mašinu za pranje veša. Potreban im je potpuno drugačiji postupak kako bi se zadržala blistavo bela nijansa. Zato, kako ne biste morali da držite svoje bele mezimice pod staklenim zvonom, donosimo par saveta za čišćenje patika koji će vam biti od koristi.

Odmah se rešite fleka

Fleke bi trebalo da uklonite što pre kako bi se izbeglo uvlačenje prljavštine u materijal.

Možete napraviti i sopstveno sredstvo za čišćenje. Za njega će vam trebati voda i soda bikarbona koju možete pažljivo utrljati na mrlju i nakon nekoliko minuta obrisati vlažnom krpom. (Pročitaj: Ne dozvolite da fleke upropaste vašu garderobu! Uklonite ih na ovaj način)

Započnite obuvanje „praskom“

Pre nego što započnete čišćenje patika, savetujemo da ih malo udarite jednu o drugu. Ova tehnika pomoći će vam da ih osloboditi od prljavštine i prašine koja se nakupila na njima pre nego što krenete u ekspediciju – pranje.

pranje patika

Četkica za zube je vaš najbolji prijatelj

Četkice za zube pomoći će vam da dosegnete do mesta koja su sitna i do kojih drugačije ne možete da doprete.

Sve što vam je potrebno jeste stara četkica za zube, voda i sapun. Uz pomoć toga dobro očetkajte svoje bele patike i ostavite ih da se osuše.

Održavajte pertle čistim

Zbog samog materijala, pertle zahtevaju da se peru češće nego patike. Stručnjaci savetuju da ih skinete i natopite u toplu vodu s malo deterdženta za pranje veša ili sredstvo za čišćenje mrlja. Nakon toga ih malo istrljajte i biće skoro kao nove. (Pročitaj: Najprodavaniji model poslednje decenije: Ovo su omiljene patike poznatih cica (foto))

Ne stavljajte ih u mašinu za pranje veša

Iako je ovo najlakši način za čišćenje belih patika, mašina za veš zapravo može da ošteti ili deformiše materijal na njima.

Nosite čarape

Znamo da znoj utiče na odeću i menja joj boju, ali on isto tako deluje i na materijal u patikama. Zato je važno da uvek nosite čarape kako bi upile sav znoj.

Sada makar postoji toliko izbora, pa ako ste navikli da nosite patike bez čarapa, pronađite one koje se neće videti.

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images