Da li ste čuli za formulu veze 80/20?

by | 11 maja, 2017

Možda ste već čuli za pravilo 80/20 koje se može primeniti na mnoge aspekte života – hranu koju jedemo, novac koji trošimo i način na koji vežbamo. Princip je krajem devetnaestog veka postavio ekonomist Vilfredo Pareto, koji je zaključio da se 80% postignutog rezultata ostvaruje u 20% ukupnog vremena tokom izvođenja određenog projekta.

Foto: Pixabay

Projektom možemo smatrati i našu vezu, a zaključak koji iz toga proizlazi je da jedna osoba ne može ispuniti 100% svih naših zahteva u svakom trenutku. Partneri stoga treba da 20% svog vremena troše na stvari koje ih raduju i ispunjavaju. To podrazumeva hobi ili putovnje, tokom kog partneri ne treba da se jedno drugom javljaju.

U dugoročnim odnosima, kada je kompromis ponekad teško postići, pravilo 80/20 treba da ukloni bilo kakve negativne osećaje tokom privremenog razdvajanja. Naravno, svaka će veza u ovom pogledu biti drukčija, naročito kada je seks u pitanju.

U tih 20% vremena treba se posvetiti samo sebi, što za svakoga može značiti nešto drugo – od apstiniranja od seksa s partnerom, do zadovoljavanja svojih potreba s nekim drugim. Takve veze više lične na “otvorne odnose”, no – ako se odluče za ovu opciju – partneri treba da se dogovore da se ovi “izleti” dešavaju samo u tih 20% individualnog vremena. Za tako nešto je neophodno mnogo uzajamnog poverenja, a nije malo onih kojima – bez obzira na sve – ovo deluje potpuno neprihvatljivo. Međutim, neki od parova koji su probali ovu “formula” tvrde da im je veza sada mnogo snažnija nego ranije. Osnovno pitanje, koje treba postaviti pre upušanja u ovaj eksperiment, jeste: “Šta sko se mom partneru vreme koje provodi bez mene više dopadne nego onih 80% sa mnom?”

Pročitajte i… Ispovest: Komplikovano je… voleti nekoga kome niste na prvom mestu

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.