Kako se otarasiti dosadnih insekata?

by | avgust 13, 2020
Dosadni insekti

Svi će se složiti da su dosadni insekti nešto nas ne ugrožava, ali nas nervira. Muve, komarci, voćne mušice i drugi leteći uljezi nekako se provuku kroz prozore, donesemo ih u stan u kesi sa voćem ili ulete kroz ulazna vrata onda kada napuštamo stan. Kako ih se možemo rešiti i kako sprečiti da ponovo uđu na našu teritoriju?

Voćne mušice su svetložute boje i često se nalaze u blizini prezrelog voća ili lepljivih fermentisanih tečnosti, poput soka ili vina. One su sitne i ne grizu, a životni vek im je relativno kratak. U čemu je onda problem? U tome što se brzo razmnožavaju i u samo jednom danu mogu položiti nekoliko stotina jajašaca. Srećom, jednostavne zamke koje sami možete napraviti, uspešno će eliminisati mušice iz vaše kuhinje. (Pročitaj: Svrab, bol, otok: Ujed insekta može biti veoma nezgodan, ali ovog posebno treba da se pazite)

Zašto voćne mušice ulaze u stan? Zato što ih privlači prezrelo voće na trpezarijskom stolu, ulepljene površine kuhinjskih elemenata i odvod sudopere u kome se zadržavaju ostaci hrane. U dodiru sa vodom i vazduhom, hrana počinje da truli, što je za njih posebno privlačno.

Zbog toga, voće i povrće čuvajte u frižideru ili u poklopljenoj posudi. Bacite sve ono što nije sveže i što je počelo da truli. Obrišite radne površine i prosutu tečnost, posebno onu koja sadrži šećer. Redovno čistite sudoperu i praznite plastičnu mrežicu koja skuplja ostatke hrane. Kesu sa đubretom bacajte svakodnevno, a ako imate ljuske od voća (ili koru od lubenice), bacite ih odmah.

Dosadni insekti

Da li će dosadni insekti odleteti ili nestati sami od sebe?

Ne, ukoliko se vi ne pobrinete za njih, stanje će se samo pogoršati. Oni će se nesmetano razmnožavati i hraniti  mrvicama i drugim česticama hrane koje vi ni ne primećujete. (Pročitaj: Pet površina u stanu koje bi trebalo da čistite svakog dana)

Ukoliko u stanu već imate voćne mušice, napravite zamku kako biste ih se rešili. Sipajte malu količinu jabukovog sirćeta, piva ili vina u staklenu čašu. Pokrijte je plastičnom folijom i probušite nekoliko sitnih rupa. Mušice će privući miris, pa će kroz otvor na foliji ući u čašu, ali neće uspeti iz nje da izađu.

Ne zaboravite da je za postizanje rezultata potrebno određeno vreme. Zato, budite strpljivi i, uz adekvatno čišćenje kuhinje, vinske mušice zauvek će napustiti vaš stan. (Pročitaj: Pet trikova za besprekorno organizovan garderober)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images