Dvadeset minuta u PRIRODI kao šoljica kafe

by | jun 15, 2010

Jedno istraživanje obavljeno u SAD pokazalo je da 20 minuta provedenih u prirodi ima isti stimulativni efekat kao šolja kafe.

Priroda

Profesor psihologije Ričard Rajan sa Ročester univerziteta kaže da je priroda „pogonsko gorivo za dušu“ i da se u dodiru sa njom čovek oseća više živim. Biti napolju i u kontaktu sa prirodom deluje stimulativno i revitalizirajuće na čoveka.

Profesor Rajan kaže da nikakva fizička aktivnost pri tom nije potrebna i da je sam boravak na otvorenom dovoljan.
Njegov tim je do tog zaključka došao nakon nekoliko različitih eksperimenata u kojima je učestvovalo 537 studenata volontera. Stavljani u aktivne situacije kao i one u stanju mirovanja i to u zatvorenom prostoru, unutar neke zgrade, kao i na otvorenom prostoru (pored reke ili bilo gde na svežem vazduhu).

Istraživači su analizirali energiju i raspoloženje studenata u različitim vrstama okruženja. Od njih su takođe tražili da sebe zamišljaju na različitim mestima kako bi utvrdili da li im se energija povećava kada zamišljaju da su u kontaktu sa prirodom.

Eksperiment je pokazao da su najviše energije imali oni studenti koji su sebe zamišljali napolju i da je 20 minuta boravka u prirodi bilo dovoljno da im povrati živahnost, preneli su američki mediji.

Izvor: Tanjug

Tagovi: