Kako izabrati prave zavese?

by | septembar 28, 2013

Zavese donose vrlo jednostavan i efektan način daosvežite enterijer svog doma, ali je potrebno da znate neka pravila kako biste izabrali najbolje za svoj dom.

zavese

Materijali
S izborom materijala za zavese ne možete da pogrešite. Prozirni i prozračni, gusti i lagani ili pak teški i bogati samo su mali deo velike ponude različitih tipova tkanja koja se nudi na tržištu i dostupna je svima.
Ako imate li mali prostor bolje je da izaberete prozirne zavjese svetlih ili žarkih boja koje će u vašu prostoriju uneti prirodno svetlo dok velike prostorije podnose sve. Poigrajte se sa dve vrste tkanina: prozirne za sredinu i jače i gušće na krajevima.

Uzorci
Iako uzorci mogu biti vrlo zanimljivi, potrebno je da ih prilagodite nameštaju i dodacima i detaljima iz vašeg doma poput jastučića, vaza i tepiha.
Ako je vaš enterijer jednostavnih, zagasitih boja ili je monohroman, stavite zavese s prugama, tačkicama i cvetnim printom u svežim bojama. Ali, ako prostorijom već vlada print igrajte na sigurno i odaberite jednobojne zavese ili one tek vidljivog uzorka u boji koja će se stopiti sa nekim detaljima iz prostorije.

Boje
Baš kao i kod odeće kada je u pitanju uređenje prostora jarke boje su ove godine vrlo popularne. Narandžasta, zelena, ljubičasta i žuta – samo su neke od boja koje će se savršeno uklopiti uz drvo, glatke, lakirane, staklene i metalne površine u vašem domu.
Ali, ne potcenjujte belu boju jer ona se vratila na velika vrata, pa će u malu prostoriju u trenu uneti dašak elegancije i može se kombinovati s dekorima s uzorkom ili u nekoj žarkoj boji. I pastelne boje u zemljanim tonovima su dobro došle posebno za velike prostore kojim vlada drveni nameštaj.

Izvor: Zadovoljna.hr

Tagovi: