Kraljevski život u slikama: Kraljica Elizabeta II kakvu smo retko viđali

by | septembar 12, 2022

Kraljica Elizabeta II ostaće upamćena u svetu ne samo kao najduže vladajući britanski suveren, već i kao neverovatna ličnost. Iza strogog, uvežbanog osmeha pogurene bakice, kakvu je pamte danas, krije se žena puna života koja je u nemalo prilika bila spremna da zasuče rukave, krši norme ili pokaže ljubav. A tu ženu javnost je upoznavala samo retko i na odbleske.

 

Žena skrivena iza krune

 

Lilibet, kako su bližnji zvali Elizabetu II u vreme kada niko nije znao da pred njima stoji monarh – rekorder, imala je jednu veliku ljubav – životinje. Psi i konji posebno. Već sa sedam godina insistirala je da preuzme brigu o ljubimcima na imanju svojih roditelja.

Kraljica Elizabeta II

Princeza Elizabeta sa sestrom Margaret i majkom, u Škotskoj 1933.

 

Jahanje je bilo njena strast. Kraljica je dobila prvog konja, šetlandskog ponija Pegi, kada je imala četiri godine, a počela je da ga jaše sa šest. Kao tinejdžerka već je bila iskusna jahačica, a celog života je posećivala trke i uživala na njima. Poslednji put je snimljena na konju ove godine, kada je već imala punih 96 godina. Lekari su bili užasnuti njenom idejom da jaše, ali očigledno – kraljevska reč je poslednja.

 

 

Druga njena strast bili su automobili! Kada je rat došao u njenu zemlju, Elizabeta je zaista želela da sama pomogne državi i podeli nevolje sa svojim narodom. Pošto je dostigla propisane godine, princeza se pridružila britanskoj vojsci zajedno sa hiljadama drugih devojaka. Tu je jedno vreme radila i u transportu, pa je čak završila i automehaničarski kurs.

 

Iako je obožavala automobile, kraljica nije imala vozačku dozvolu. Jednostavno – zakoni kažu da joj nije bila potrebna.

Iako je svet pamti po sukobima sa buntovnim snajama Lejdi Dajanom i Megan Markl, kraljica je i sama u nekoliko navrata pokazala da se u njoj krije buntovna žena. Na dan završetka II svetskog rata, ona i njena sestra Margaret pobegle su iz palate i slavile na ulicama, sa narodom na očaj cele kraljevske svite. Njen izbor supružnika pao je na mladog grčkog princa Filipa koji je bio sve samo ne ono što bi kraljevski savetnici poželeli za kraljicu. Bio je buntovan, siromašan (za kraljevske pojmove), oštrog jezika i netipičnog ponašanja. Kako će se kasnije ispostaviti, nije baš bio ni idealan suprug. Ipak, Elizabeta je izabrala baš njega.

venčanje Kraljice Elizabete II

Kraljevsko venčanje

 

Kraljica, iako poznata po tome da je zahteva striktno poštovanje dres koda palate, bila je strastvena ljubiteljka mode. Neka od njenih večernjih izdanja zauvek su upisana u istoriju mode, a uživala je i u razgovorima sa Anom Vintur, prvom damom mode. Mary Angela Kelly bila je njen poslednji stilista.

 

Kraljica je imala još jedno tajno uživanje: Škotski kantri ples. Neretko je učestvovala u ovoj zabavi zajedno sa porodicom, a 1990. godine se u javnosti pojavio i jedan njen snimak plesa. Ništa manje nije uživala ni u zvaničnim, klasičnim plesovima.

 

Kako god svet reagovao na njen život, dela, pa i smrt, činjenica je da iza nje ostaje čitava porodica koja je u njoj videla majku i baku, tetku i rođaku pre svega. Elizabeta II je majka četvoro dece (prinčeva i vojvoda): Čarlsa, Edvarda, Endrua i Anu, a za života je dobila čak desetoro unučadi. Iako javnost nije imala često prilike da je vidi u ovim ulogama, Lilibet je nalazila vremena da bude baš to: majka i baka.

 

Kraljica, Princ Čarsl i Princ Edvard tokom partije golfa, 1971. godina

 

BONUS

 

 

 

Wha Pool, William Lovelace, Reg Burkett, Central Press, Ian Showell, Evening Standard, Fox Photos, GettyImagesPlus