Lepljive trake protiv bora (face taping) su najnoviji bjuti TikTok trend, a da li zaista deluje?

by | 16 septembra, 2022
lepljive trake protiv bora

Lepljive trake protiv bora trend su koji je postao sve popularniji na TikToku, a mi vam u nastavku otkrivamo o čemu se radi.

Kao što je već poznato, na TikTok platformi svakodnevno nailazimo na bjuti savete, a naročito one koji se tiču prikrivanja nedostataka na koži. Najnoviji u nizu trend jeste lepljenje traka na lice preko noći (ili određeni vremenski period preko dana) kako bi uklonili bore. Nas je zanimalo ima li smisla isprobati ovaj trend.

Lepljive trake protiv bora

Zapravo, ovaj trend i nije tako nov, iako se tek nedavno proslavio. „Frownies“ (to frown na engleskom znači „namrštiti se“, u pitanju je igra reči), je najpoznatiji brend koji proizvodi trake protiv bora. A ove trake na tržištu su se pojavile još 1889. godine. I u to vreme, bile su najstrože čuvana tajna holivudskih lepotica, poput Raquel Welch.

Kako lepljive trake protiv bora deluju?

U pitanju je upravo ono kako zvuči- tehnika lepljenja traka na lice kako bi se „izravnale“ fine bore. Nošenjem tokom noći, u periodu kada su facijalni mišići fiksirani, trake umanjuju vidljive bore. Isto tako, neke dame ih nose i preko dana, pa preko njih nanose šminku.

Metoda je prilično jednostavna: korisnici nanose traku na delove lica na kojima žele da smanje pojavu bora ili finih linija (uglavnom na čelu) i nose traku preko noći kako bi sprečili kretanje. Kada se probude, korisnici uklanjaju traku i ponavljaju proces nedelju dana ili više, beležeći napredak. Ideja jeste da traka drži mišiće na mestu tokom cele noći, ograničavajući njihovo kretanje i, samim tim, minimizirajući bore.

Presuda stručnjaka

Korišćenje komada trake, posebno one koja bi „trebalo” da drži vašu kožu fiksiranu tokom cele noći, može oštetiti kožnu barijeru kada je skinete. Ova traka može izazvati crvenilo, iritaciju i pojavu akni. Pored toga lepak mora biti neverovatno čvrst i, stoga, je neprijatno koristiti trake duži vremenski da bi „držala“ mišiće.

Eksperti se slažu u tome da ove trake mogu da smanje vidljivost bora, ali nije u pitanju dugoročno rešenje.  Takođe, većinu ovakvih traka je teško sakriti sa lica, čak i sa jako teškom šminkom.

lepotaizdravlje.rsprimipil/iStock/Getty Images Plus via Getty Images