Neka vam račun za struju bude manji nego ikad – mudri saveti za uštedu električne energije

by | 29 septembra, 2020
Manja potrošnja struje

Potrošnja struje je krupna stavka u kućnom budžetu, ali i jedna od onih na koje možete uticati. Dovoljno je da počnete da primenjujete nekoliko saveta i potrošnja struje biće manja, a kazaljka na strujomeru počeće da pada. Iako je to nešto što se podrazumeva, mnogi ne isključuju uređaje koje ne koriste, smatrajući da je njihova potrošnja zanemarljiva. To je velika greška, zato što računar koji je bespotrebno uključen tokom svakog dana, baš kao i sijalice u prostoriji u kojoj niko ne boravi, na mesečnom nivou potroše ne tako malu količinu energije. Na koje sve načine možemo smanjiti potrošnju?

Kuhinja
Pri kuvanju ručka poklopite šerpu jer se na taj način namirnice znatno brže termički obrade. Čak i kada spremate kafu, primetićete da poklapanje džezve dovodi do toga da voda mnogo brže prokuva, a to znači uštedu struje. Obratite pažnju i na to da prečnik šerpe treba da odgovara prečniku ringle. Ako na veliku ringlu stavite malu posudu, struju ste bacili, ali ćete je ipak platiti. (Pročitaj: Ukus i miris jeseni: Kafa sa bundevom)

Odolite iskušenju da često proveravate da li je jelo u rerni ispečeno. Svako otvaranje rerne smanjuje njenu temperaturu, a staklo na vratima omogućava da i bez toga imate uvid u to kako teče priprema obroka. U rerni istovremeno možete peći više jela, pa počnite to da praktikujete.Pre otvaranja frižidera, razmislite šta vam sve treba od namirnica. Ako vrata često otvarate, temperatura u njemu raste, pa će potrošiti dodatnu energiju da se vrati na optimalnu vrednost, što je od 3 do 5°C. Redovno uklanjanje leda ne samo što će uštedeti struju, već će produžiti životni vek vašeg zamrzivača. (Pročitaj: Niste sigurni da li je hrana koju imate u frižideru ispravna? Poslušajte savete stručnjaka i izbegnite kockanje sa svojim zdravljem)

hrana frizider skidanje kilograma

Manja potrošnja struje – veći kućni budžet

Dnevna soba
Prostorije sa mnogo prozora u hladnom periodu dovode do toga da se stan brzo rashladi. Da ne biste morali da uključite grejalicu (ona je jedan od najvećih potrošača struje), kupite samolepljivu dihtung traku. Oblepite je oko prozora i vrata od terase i uverite se kako u stanu postaje prijatnije. Ako nemate centralno grejanje, već koristite termoakumulacionu peć, punite je noću, kada je struja jeftinija.

Kupatilo
Podesite bojler tako da vodu zagreva na srednju temperaturu (50-60°C). Umesto punjenja kade, istuširajte se brzinski. Ne zaboravite da isključite bojler kada krenete u neku vikend avanturu jer će se i dok niste u stanu struja trošiti na održavanje željene temperature vode. (Pročitaj: Ulepšajte kupatilo bez velikih ulaganja)

Pri kupovini mašine za veš, odaberite onu koja ima tajmer. Možda je takav model nešto skuplji, ali imajući u vidu to koliko se često mašina koristi, uštedu na računu za struju primetićete vrlo brzo. Tajmer vam omogućava da podesite vreme početka rada mašine, tako da se više ne morate buditi da biste je uključili noću.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.