Osećaj krivice svakodnevno proganja 96 posto žena

by | decembar 30, 2010

Novo istraživanje otkrilo je da živimo u vremenu izuzetno jakog osećaja krivice, a to se posebno odnosi na žene. Naime, čak 96 posto žena svakodnevno oseća krivicu zbog niza razloga.


Ako preskočite odlazak u teretanu ili zaboravite da nazovete majku, verovatno osećate krivicu, pogotovo ako ste žena, tvrde naučnici. Istraživanje je dokazalo da živimo u vremenu dubokog osećaja krivice, a upravo su žene te koje je osećaju svakodnevno.

 

Osećaj krivice mogu izazvati odnosi s prijateljima, partnerom i porodicom, ali i posao te nezadovoljavajuća linija. Čak polovina žena koje su učestvovale u istraživanju priznala je da se neretko noću bore s osećajem krivice.

 

Pri samom vrhu liste stvari koje izazivaju krivicu nalazi se konzumacija nezdrave hrane kojoj je često teško odoleti te osećaj da ne provodimo dovoljno vremena s porodicom i zanemarivanje posla na radnom mestu.

 

Kako tvrde naučnici, žene se jako osećaju krive kada smatraju da nisu dovoljno dobre u svim svojim ulogama – kao majke, supruge, prijateljice i kćeri, i to upravo zbog porodične, kulturne i religijske tradicije koje godinama uče žene da moraju biti ‘dobre’.

 

Kada žene misle da druge ne stavljaju na prvo mesto, automatski osećaju da čine nešto loše, i tada je osećaj krivice neizbežan, tvrde naučnici. Za razliku od žena, muškarci se znatno ređe bore s osećajem krivice. Razlog tome naučnici pronalaze u objašnjenju da žene za mnoge propuste krive isključivo sebe, dok muškarci pronalaze razlog u spoljašnjim faktorima.

Tagovi: