Otkrivamo: Kako kombinovati nakit od obojenih metala, a izgledati fenomenalno

by | jul 11, 2022

Vreme je da razbijemo ovaj modni tabu: obojeni metali mogu da se kombinuju! Ne samo da je dozvoljeno da zajedno nosite zlato i srebro, već ovakve kombinacije mogu da izgledaju izuzetno efektno.

Svetski stilisti složni su u jednom: vreme je da se stara pravila bace kroz prozor. Zaboravite na pravilo da ne smete da kombinujete žute i bele metale, te da se rose gold nosi samo u večernjim prilikama. Metalni nakit mešanih boja više se apsolutno ne smatra modnom greškom. Naprotiv!

Ako vam je potreban dokaz, dovoljno je da pogledate revije velikih imena poput Bottega Veneta, Off White i Jil Sander ili da bacite pogled na kolekcije čuvenih proizvođača nakita poput Stephanie Gottlieb ili Carbon & Hide. Sve ove kolekcije kombinovale su različite boje metalnog nakita i pobrale su nebrojene komplimente. Ipak, da bi kombinovanje različito obojenih metala bilo efektno, neophodno je da pratite neka pravila.

Kako kombinovati metalni nakit različitih boja?

Boje metala neka budu različite, ali ne i vrsta nakita

Nakit se najčešće nosi na četiri mesta: na ušima, oko vrata, na zglobovima ruku i na prstima. Preporuka dizajnera nakita jeste da se, kada kombinujete različite boje metala, usredsredite samo na jedno mesto na telu. Dakle, umesto da upotrebite žutu ogrlicu, roze narukvicu i srebrni prsten, radije se opredelite za jednu vrstu nakita, ali u više boja, pa čak i više komada. Dozvoljeno je da budete hrabri, da kombinujete teksture i oblike, ali je važno da se držite odabrane vrste nakita kako biste izbegle da izgledate neuredno.

Ako volite ogrlice, bilo bi dobro da birate tanke lančiće sa uzbudljivim detaljima. Kada jedna izabrana orglica ima specifičan rad ili ukras, druga neka bude jednostavan lanac. Eksperimentišite sa različitim dužinama, ali uvek imajte na umu oblik svog dekoltea i prilagodite mu se.

Ljubitelji minđuša mogu da razmisle o uparivanju karika različitih boja. Takođe, efektna je kombinacija: minđuše u jednoj i manžetne za uho u drugoj boji metala.

Ako ukrašavate zglob ruke, usredsredite se na sat. On je centar vaše kombinacije i njemu ćete prilagođavati sve ostale dodatke koji moraju biti neupadljivijeg dizajna.

Uparujte po dve boje

Bez obzira da li želite da radite sa onim što imate ili se počastite nekim minimalističkim brendom, budite hrabri kada osmišljavate kombinacije. Naslojavanje nakita je umetnička forma i dizajneri vam daju odrešene ruke da kombinujete teksture i materijale. Njihova preporuka je da se držite jednostavnih, delikatnih komada, jer nekoliko velikih, teških predmeta u više boja može izgledati neuredno. Predlažu još jedan trik: kobinujte samo dve nijanse i to rose ili žuto sa belim zlatom.

Investirajte u nakit sa kombinacijom boja

Ako niste sigurni koliko daleko smete da idete u svojim kombinacijama, najbolje je da sve prepustite stručnjacima. Izaberite bazične komade nakita koje su dizajneri u startu osmislili tako da harmonično kombinuju različite nijanse.  Razmislite o ogrlicama sa privescima koji su u kontrastu sa bojom lanca, prstenovima koji se prepliću ili narukvicama u više različito obojenih slojeva. Pogledajte dizajnere kao što su Michele, Cartier i Spinelli Kilcollin—njihove kolekcije dokazuju da kombinacije obojenih metala mogu da budu izuzetno skladne i da se lako usklađuju sa bilo kojim stilom i izborom garderobe.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Spinelli Kilcollin (@spinellikilcollin)

 

Poštujte pravila simetrije

Drugi način da nosite mešoviti metalni nakit je da ga ravnomerno rasporedite od glave do pete, umesto da ga nanosite na jednu oblast. Odlične mogućnosti pružaju parni komadi nakita koje kombinujete simetrično: jednu boju na jednoj, a drugu na drugoj strani tela. Dizajneri brenda Off White, recimo, uparili su dve narukvice sa po dva lančića i minđušama. Svaki par nakita izrađen je istog oblika, ali u različitoj boji: žutoj i beloj. Minđuše i narukvica u beloj boji nose se sa leve strane tela, dok se žute nose na desnom uhu i desnoj ruci.  Ogrlice u beloj i žutoj boji su tu da povežu celu kombinaciju.