Počinje venecijanska Mostra

by | avgust 31, 2011

Projekcijom političke drame "Martovske ide" u režiji Džordža Klunija, u Veneciji danas počinje 68. međunarodni filmski festival. U trci za Zlatnog lava su 23 filma, a očekuje se da će poznati festival posetiti mnoge zvezde – Kira Najtli, Kejt Vinslet, Gvinet Paltrou, Met Dejmon i Kolin Firt.

Među filmovima u konkurenciji za Zlatnog lava je nova adaptacija romana "Orkanski visovi "Emili Bronte, koju je snimila Andrea Arnold.
U takmičarskoj selekciji je i "Dečko", dama, kralj, špijun u režiji Šveđanina Tomasa Alfredsona, adaptacija romana Džona Le Karea sa Kolinom Firtom, Gerijem Odlmanom i Džonom Hartom u glavnim ulogama.

Među ostvarenjima u trci za glavnu festivalsku nagradu su i "Carnage" Romana Polanskog, sa Kejt Vinslet, Džodi Foster i Kristofom Valcom, Killer Joe Vilijama Fridkina i "A Dangerous Method" Dejvida Kronenberga.
Honkonški reditelj Džoni To predstaviće film "Life Without Principle", a Rus Aleksandar Sokurov ostvarenje "Faust". Festivalska publika moći će da pogleda i egipatski dokumentarni film "Tahrir 2011", o padu režima u toj zemlji, kao i film "V.E", koji je drugi film u kojem se pop zvezda Madona pojavljuje u ulozi rediteljke. Ti filmovi biće prikazani van takmičarske selekcije. U žiriju takmičarske selekcije ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala su američki reditelj Tod Hajns, francuski sineasta Andre Tešine i Dejvid Birn, nekadašnji frontmen alternativne rok grupe "Talkin Heads".


 

Tagovi: