PREMINUO Patrik Svejzi

by | septembar 15, 2009


umro patrik svejzi


Glumac Patrik Svejzi, zvezda filmova „Prljavi ples“ i „Duh“, preminuo je u ponedeljak kasno uveče posle skoro dvogodišnje bitke sa rakom pankreasa, saopštila je njegova predstavnica za štampu.

 

Poslednjih meseci, barem su tako tvrdili američki mediji, Svejzi je zajedno sa svojom suprugom radio na memoarima. Pred smrti igrao glavnu ulogu u dramskoj seriji „The Beast“ (Zver).

 

Glumac, plesač i pevač Patrik Svejzi rođen je 1952. godine u Teksasu. Majka, Petsi, poznata koreografkinja, odmalena ga je usmerila na klasični balet, zbog koga se nakon školovanja preselio u Njujork kako bi se usavršavao u slavnoj Joffrey Ballet School.

 

KARIJERA
Svoju scensku karijeru započeo je kao plesač. Jednom od prvih pozorišnih uloga, onom Denija Zuka u brodvejskom Briljantinu, najavio je svoj budući uspeh u spoju plesnih pokreta i romantike. Prvu ozbiljniju filmsku ulogu odigrao je u filmu The Outsiders (1983) Fransisa Forda Kopole, koji je najavio novu veliku generaciju glumaca. Prvi veliki televizijski uspeh postigao je 1985. godine ulogom Orija u slavnoj seriji „Sever i jug“.

Usledila je uloga koja ga je promovisala kao seks simbola filmu Prljavi ples. Patrik je stvorio jedan od najpamtljivijih filmskih likova, na najbolji mogući način spojivši pomalo grubi seksepil s romantikom.

 


Nakon toga, Svejzi se okrenuo romantici u svom drugom najvećem filmskom uspehu karijere, romantičnoj fantaziji „Duh“ (1990). Demi Mur je potom zamenio Kianu Rivs u nimalo romantičnoj hit-akciji „Point break“ (1991) u kojoj je Patrik glumio vođu surf bande.

 

 

Nakon toga sledi pad u karijeri, I glumac više neće snimati hit filmove, ali je jednu od uloga u filmu „Letters from a Killer“ (1996) zapamtio po padu s konja posle koga je udario u drvo i slomio obe noge. Fizički oporavak trajao je dugo, a još duže povratak na filmska platna. Gotovo do same smrti Svejzi je snimao televizijske serije i filmove, a 2006. godine imao je i debi na West Endu u mjuziklu ‘Guys and Dolls’.


PRIVATNI ŽIVOT

Za razliku od uobičajeno dinamičnog emocionalnog života holivudskih zvizda, Patrik Svejzi je gotovo ceo život proveo s jednom ženom. Tada 14-godišnju Lisu Niemi upoznao je s 18 godina. Strpljivo su čekali njeno punoletstvo kako bi započeli ozbiljnu vezu. Venčali su se 1975. godine, a rastavila ih je tek njegova smrt. U dugogodišnjem zajedničkom životu nisu imali dece, a borili su se, između ostalog, s njegovom teškom zavisnošću od alkohola. Početkom 2008. godine Patriku je dijagnostikovan rak pankreasa. Iako se svim silama borio kako bi pobedio i u toj, najvećoj životnoj bitki, nažalost ju je izgubio.



Tagovi: