Upoznajte „čarobnjaka“ koji poeziju i skulpture pretvara u prstenje

by | februar 17, 2017

Razgovarala: Brankica Treskavica

Zamislite skulpturu koja je tako mala da se može nositi na prstu. Upavo to je najadekvatniji opis prstenja koje pravi Nenad Stojaković, nesuđeni biolog, kojeg je ljubav prema nakitu odvela na akademiju Riaci u Firenci. Tu je naučio kako da svoje zamisli pretvori u nakit.

Foto: Arhiva Nenada Stojakovića

■ Da li je prvo prstenje, koje ste napravili, ličilo na sadašnje?

Nedavno sam našao svoje prve radove, pravljene još dok sam išao u srednju školu, i prijatno sam se iznenadio. Veoma liče na današnje, samo što su tehnički daleko od njh. U školi sam učio izradu klasičnog nakita, tako da sada mogu da kombinujem svoje ideje i stečeno znanje.

■ Imam utisak da vam je najteže da skulpturu prilagodite nošenju na prstu?

Trudim se da moj prsten ima vrednost i kad nije na ruci, da ima smisla i da bude drugačiji, a istovremeno da bude nosiv. Ljudi se prijatno izenenade kad shvate koliko su udobni.

Foto: Arhiva Nenada Stojakovića

■ Dešava li se da vam bude žao da ih prodate, jer ste se emotivno vezali za njih?

Stalno, pa zato i nastojim da ih ne prodajem, već pravim nove koji upravo tako izgledaju. Nedavno sam shvatio da je tih, kojima se hvalim, već četrdesetak, što ne bih smeo da sebi dozvolim J

■ Možete da organizujete izložbu?

Biće, a činiće je nakit i skulpture koje radim kad imam ideje i vremena.

Pročitajte i…  Vodimo vas u Pariz: Naj momenti sa Haute Couture Fashion Weeka (galerija) 

Kliknite na sledeću stranu…

■ Na vama vidim prsten iz kolekcije “pisaća mašina”, koja je osobena po tome što su na srebru ispisane reči, ali tako da izgledaju kao da su otkucane. Vizuelni umetnici uglavnom zaboravljaju reči.

Pisaća mašina me je, sama po sebi, odavno fascinirala, a kad sam pravio neku skulpturu trebalo je da je rasturim, jer su mi bila potrebna slova. Videvši njen kompletan mehanizam, poželeo sam da nađem način da ga “prenesem” na nakit. Mogu da vam napravim prsten s kojim god tekstom želite, ali su mi najdraži oni sa stihovima. Moj prsten je prvi iz te kolekcije, a na njemu je stih iz Santa Maria della Salute.

Foto: Arhiva Nenada Stojkovića

■ Negde sam pročitala da vas klikeri fasciniraju koliko i pisaća mašina?

To je ostalo iz detinjstva, ni sam ne znam zašto, ali se jasno vidi na mojim radovima. I dok sam bio dečak, baš kao i sada, voleo sam najjednostavnije klikere – prozirne, bez bilo kakvih šara.

Foto: Arhiva Nenada Stojkovića

■ Da li se događalo da vaš prsten kupi neko ko ne odgovara vašem senzibilitetu?

Dešava se, ali se tada nadam da će on uticati na promenu kompletnog stila.

■ Koliko ste najkraće i najduže pravili neki prsten?

Par sati najkraće, a nekad umem da jedan prsten radim mesec dana, ali malo po malo. Kad bih gledao efektivan rad, bilo bi tri-četiri “radna vremena”, ali mog, koje je mnogo duže od uobičajenog. Znate ono “još malo, još malo”, a sati prolaze.

Pročitaj i…  Boško Jakovljević: Teško je poverovati, ali bele čarape postaju “in”! 

Kliknite na sledeću stranu…

■ Gde nabavaljete materijal za nakit?

Murano staklo mi obezbeđuje koleginica, koja s njim radi, a kamenje sam kupovao na raznim stranama sveta, dok sam na brodu radio kao prodavac u juvelirnici. Dešavalo se da se na prstenu nađe kamen koji sam kupio na Aljasci, drugi je iz Australije, treći iz Italije, a četvrti iz Beograda.

Foto: Arhaiva Nenada Stojkovića

■ Da li pratite “juvelirske trendove” ili se klonite takvih informacija, da ne bi uticale na vaš stil?

Nikada gledajući tuđi nakit nisam smislio ništa novo, ali zato inspirciju nalazim na sajtovima poznatih arhitekata i, uopšte, onih koji se bave tom tematikom. Često pomislim “ovo bi moglo da stoji i na ruci”.

■ Pretpostavljam da je bilo mladića koji su vašim prstenom verili devojku.

Do sada imam stopostotni učinak, jer ni jedna nije rekla – ne J Bilo je i parova kojima sam pravio burme. Za našu sredinu je pravo čudno imati burmu koja nije od zlata, već je od srebra, a da ne govorim o dizajnu koji nije ni sličan onom na koji smo navikli.

Foto: Arhiva Nenada Stojkovića

■ Da li je tačno da u vašem esnafu vlada nepisano pravilo – nikad ne pravite sebi bureme?

Da, a ja već znam i ko bi mi je radio i kako. Imam nekoliko kolega čije umeće veoma cenim.

Pročitajte i…  Igor, Dragan i Vladimir znaju šta je potrebno da postanete vamp lady! 

 

 

Tagovi: