Vazdušna biljka kojoj ćete teško odoleti, a lako je uzgajati

by | septembar 15, 2020
Vazdušne biljke

Da li su i za vas sobne biljke misaona imenica? Volite cveće, ali vam uspeva samo ono sušeno? Upropastili ste čak i kaktus, a na neke zahtevnije vrste ne smete ni da pomislite? Pravi izbor za vas su vazdušne biljke, na primer tilandsija. Ova sitna lepotica zahteva tako malo truda da je skoro nemoguće da omanete u njenom uzgoju. (Pročitaj: Biljke – jednostavan, a efektan način da ulepšate svoj dom (foto))

Neki je nazivaju cvetnim vanzemaljcem, a za to je zaslužna osobina kojom odudara od većine biljaka. Naime, tilandsija ne raste u zemlji, već se vezuje za neku drugu biljku, kamen ili objekat. Ona ima koren, ali on ne služi za uzimanje hranljivih materija iz zemlje, već samo za pričvršćivanje za podlogu. Sve što joj treba, tilandsija dobija preko svojih listova, na kojima se nalaze trihome (dlačice).

Ovoj vazdušnoj biljčici neophodni su indirektni sunčevi zraci, a umesto u saksiju, stavite je u neku dekorativnu posudu. Staklena činija posuta peskom, kora drveta ili neobičan kamen biće joj sasvim dovoljni, a ulepšaće svaki prostor i u njega uneti notu egzotike. Ukoliko ne možete da je namestite onako kako želite, za podlogu je fiksirajte pomoću tanke žice ili konca. (Pročitaj: Da li biljke za pročišćavanje vazduha zapravo pomažu?)

Vazdušne biljke

Vazdušne biljke se ne zalivaju

Pored mnogo svetlosti, vazdušnim biljkama je neophodna i velika količina vode. Njih ne treba zalivati, nego prskati vodom po listovima (tzv. orošavanje). Od toga kolika je vlažnost vazduha prostorije u kojoj se nalaze, zavisiće i to koliko ćete ih često kvasiti. Ukoliko stoje u kupatilu, biće dovoljno da ih poprskate vodom jednom u sedam dana, a ako je vazduh u sobi suv, osvežavanje vodom biće im potrebno svakodnevno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Airplants (@tillandsia_airplants) on

Nakon što je dobro naprskate vodom, tilandsiju okrenite naopačke i lagano protresite, kako biste uklonili višak vode. Da biljka ne bi istrulila, posuda u kojoj stoji ne sme da bude vlažna.

S obzirom na to da potiče iz tropskih krajeva, tilandsija ne podnosi niske temperature, tako je ne treba držati na mestima na kojima je manje od 15°C.

Pored toga što je laka za uzgajanje i veoma dekorativna, smatra se da tilandsija uspešno apsorbuje elektromagnetno zračenje, pa je treba držati u prostorijama u kojima ima mnogo električnih uređaja. (Pročitaj: Da li ste čuli za šumsku kupku i brojne benefite koje pruža?)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Airplants (@tillandsia_airplants) on

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram