Kako odabrati pravu veličinu brushaltera? Komplikovanije je nego što izgleda

by | 23 septembra, 2020
Veličina grudnjaka

Kako je moguće da većina žena ne zna da odabere pravi brus? Nosimo ga svakodnevno, tokom većeg dela dana, ali biranju brushaltera najčešće ne posvećujemo dovoljno pažnje. Veličina grudnjaka zavisi od dubine korpi i obima grudnog koša, ali to ne znači da će vam svi modeli podjednako dobro stajati. Dobar grudnjak nije samo stvar estetike, već i zdravlja. To je potpora koja sprečava opuštanje dojki i utiče na pravilno držanje tela.

Birajte kvalitet
S obzirom na to da je skriven iza druge garderobe, dešava se da baš na njemu štedimo i biramo jeftinije, ali manje kvalitetne modele. Dobar brushalter zadržaće oblik čak i nakon višemesečnog pranja i sušenja, tako da cena ne treba da bude najvažniji kriterijum kada ga kupujemo.

Kako odrediti veličinu korpe?

Proverite veličinu korpe i obim leđa
U zavisnosti od menstrualnog ciklusa, veličina grudi se menja. Brushalter nemojte da kupujete neposredno pre menstruacije jer su grudi tada posebno osetljive, pa možete steći lažni utisak da vam neki model ne odgovara.Nikada nemojte doći u iskušenje da svoje grudi vizuelno povećavate kupovinom premalih korpi. One treba da odgovaraju obliku i veličini grudi, a ne da ih stiskaju i sabijaju.

Kako odrediti veličinu korpe? Od najšireg dela grudnog koša oduzmite najuži deo uvećan za 5. Dobijeni broj je veličina korpe koja će vam odgovarati (npr. 80 – (70+5) = 5).
Svakoj korpi odgovara jedna cifra: A korpa = 3, B korpa = 5, C korpa = 8, D korpa = 10, DD korpa = 13, E korpa = 15.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria’s Secret (@victoriassecret) on

Veličina brusa se najčešće izražava pomoću broja i slova (npr. 85B). Broj označava širinu grudnog koša ispod grudi, tj.  najuži deo grudnog koša, a slovo veličinu korpe (najmanja je A).

Pored veličine korpi, treba voditi računa i o obimu leđa. Ako je obim brusa premali, on će se podizati ka ramenima, a treba da stoji u visini lopatica. Pri isprobavanju grudnjaka, uverite se u to da u leđni deo mogu da stanu dva prsta. To znači da je brus prave veličine. Ukoliko ima još slobodnog prostora, to je znak da vam je prevelik i neće biti funkcionalan. Imajte u vidu i da se tokom vremena materijal rasteže i gubi elastičnost, tako da ćete morati da pređete na manju kopču. (Pročitaj: 10 najčešćih razloga zbog kojih vas bole dojke)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria’s Secret (@victoriassecret) on

Veličina grudnjaka se tokom vremena može promeniti

Pratite promene tela
Drastične promene u kilaži, trudnoća i period dojenja utiču i na veličinu grudi. Ako se vaše telo preobrazilo, verovatno vam neće odgovarati stari brus. Trudnice i dojilje ne treba da nose modele sa fišbajnom (žicom) jer on može povrediti tkivo. (Pročitaj: Kakve promene se dešavaju u grudima tokom trudnoće, dojenja i menopauze?)

Čitajte šta piše na etiketi
Najveći broj modela može se prati u mašini, na nižoj temperaturi. Nabavite specijalno dizajniranu torbicu za pranje, koja čuva oblik grudnjaka i sprečava ispadanje fišbajna (može dovesti do kvara mašine za veš). Brus se ne sme sušiti u sušilici jer će izgubiti elastičnost i moraćete da ga bacite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria’s Secret (@victoriassecret) on

Podesite bretele 
Bretele ne smeju da se usecaju u kožu niti da ostavljaju bilo kakav trag. Podesite ih tako da ne spadaju kada se savijate, ali ne treba ni da vas žuljaju. Šire bretele su bolji izbor za veće grudi jer se pomoću njih težina dojki bolje raspoređuje. (Pročitaj: Šta se dešava sa vašim grudima kada prestanete da nosite brushalter?)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.